Brussel wil grenzen openen voor toeristen buiten Europa

door admin
Brussel wil grenzen openen voor toeristen buiten Europa

EC-voorzitter Ursula von der Leyen twitterde: “Het wordt tijd om het toerisme nieuw leven in te blazen en grensoverschrijdende vriendschappen weer veilig in ere te herstellen. We stellen voor om gevaccineerde reizigers en mensen uit landen waar sprake is van een lage corona-incidentie toe te laten.”

Deze boodschap werd met gejuich ontvangen door onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waar toeristen staan te popelen om weer naar Europa te mogen reizen.

Alleen vaccins die door EMA zijn goedgekeurd

Het voorstel is dat toeristen die minimaal 14 dagen geleden de laatste dosis van een door het EMA goedgekeurd vaccin – Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen – hebben ontvangen, welkom zijn in Europa. Omdat de vaccins nog niet worden gegeven aan kinderen, geldt voor hen dat zij nog wel een negatieve PCR-test moeten kunnen tonen die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen.

Reizigers uit landen op groene lijst van EU ook welkom

Mensen uit landen waar de corona-situatie onder controle is, en op de groene lijst staan van landen waarvandaan niet-essentiële reizen worden toegestaan, zijn ook welkom in Europa. Landen die hiervoor in aanmerking komen moeten de afgelopen 14 dagen een lagere gemiddelde corona-incidentie hebben dan 25 positief geteste personen per 100.000 inwoners.

Voor het reizen binnen Europa wordt het digitaal groencertificaat ontworpen dat ook in juni moet worden ingevoerd. Met dit certificaat kunnen reizigers aantonen of ze gevaccineerd zijn, antistoffen hebben of in de afgelopen 72 uur negatief getest zijn op Covid-19.

Welk advies geeft Nederland over reizen naar het buitenland?

Deze week werd bekendgemaakt dat Nederland de beslissing over buitenlandse vakanties nog een week uitstelt. Minister De Jonge van Volksgezondheid laat weten dat mensen alvast een buitenlands vakantieadresje kunnen zoeken maar adviseert nog even niet te boeken. Tot 15 mei hanteert Nederland een negatief reisadvies voor het buitenland. Naar verwachting komt het kabinet op 11 mei met nieuws over reizen naar het buitenland.

Hoe zijn de regels voor Belgische toeristen?

De overheid van België heeft het reisverbod onlangs opgeheven. Reizen naar het buitenland is wel mogelijk maar het wordt sterk afgeraden. Net als het reizen vanuit Nederland gelden enkele maatregelen zoals het laten afnemen van een PCR-test en afhankelijk waarnaartoe of waarvandaan je reist, geldt er ook een quarantaineplicht.

Dit vind je misschien ook leuk