Spanje komt toch met uniform juridisch kader voor coronabeleid na 9 mei

door admin
Spanje komt toch met uniform juridisch kader voor coronabeleid na 9 mei

De regioregeringen blijven toch niet met lege handen achter nu zij de bescherming van de nationale alarmstatus vanaf volgende week verliezen. Vrijwel alle Spaanse regio’s hadden bezwaar gemaakt tegen het opheffen van de staat van alarm omdat daarmee een juridisch kader voor hun handelen verdwijnt. 

Uniformiteit in goedkeuring maatregelen

In de ministerraad van dinsdag is op de valreep een voorstel goedgekeurd waarmee een aantal van de huidige maatregelen ook na 9 mei nog mag worden gehandhaafd zonder juridische consequenties. Middels een wetswijziging kunnen de regionale overheden niet worden aangeklaagd voor het schenden van fundamentele rechten. 

Hiervoor moeten zij wel eerst toestemming van de rechter krijgen. Geeft de rechter deze toestemming niet, dan kunnen de deelbesturen nog terecht bij het Spaanse Hooggerechtshof, dat rechtspreekt over het hele Spaanse grondgebied. Dat laatste was tot nu toe niet het geval. Bovendien moet het Hooggerechtshof binnen vijf dagen uitspraak doen. Op deze manier is de rechterlijke uitspraak over het al dan niet goedkeuren van de maatregelen voor alle autonome regio’s gelijk omdat deze nu niet meer afhankelijk zijn van het oordeel van de regionale hogere rechterlijke instanties. 

Avondklok verdwijnt 

Voor nu is het in ieder geval zeker dat op 9 mei de avondklok in heel Spanje komt te vervallen. Niet alle regio’s zijn daar even blij mee. Zo heeft het deelbestuur van Valencia al te kennen gegeven autorisatie te zullen aanvragen voor een verlenging van deze maatregel. Volgens de premier staat het de regio’s vrij om voor alle vrijheidsbeperkende maatregelen naar de rechter te stappen, behalve voor de avondklok. Vicepremier Calvo spreekt dit echter tegen, zij is van mening dat ook het besluit over deze ingrijpende maatregel bij de rechter ligt. 

Kwetsbare gezinnen nog beschermd tot 9 augustus

De aankomende wetswijziging houdt eveneens in dat een aantal sociale maatregelen die normaliter zonder staat van alarm zouden vervallen, verlengd worden tot zeker 9 augustus. Hierbij moet gedacht worden aan bescherming tegen uithuiszetting en het afsluiten van water, gas en elektra bij de kwetsbare huishoudens. 

Dit vind je misschien ook leuk