Hoe wil Castilië-La Mancha ontvolking tegengaan?

door admin
Hoe wil Castilië-La Mancha ontvolking tegengaan?

Het bestuur onder leiding van president Emiliano García-Page heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend dat met fiscale voordelen, ondersteuning voor bedrijven, betere onderwijs- en gezondheidszorgvoorzieningen de dunbevolkte gebieden aantrekkelijker moet maken. Donderdag zal de regionale rechtbank hierover een besluit nemen.

Grote demografische uitdaging

Castilië-La Mancha is niet de enige Spaanse regio met een ontvolkingsprobleem, maar met 30 procent van de 2 miljoen inwoners die verspreid over 92 procent van de gemeenten wonen, is de demografische uitdaging hier groot. Met 118 voorgestelde maatregelen wil het regiobestuur deze uitdaging in de nabije toekomst aangaan. 

Onderwijs en medische zorg moet bereikbaar zijn

Zo moeten er in alle dorpen waar minimaal vier kinderen in de basisschoolleeftijd wonen onderwijsvoorzieningen komen. Ook moeten in iedere rurale zone eerstelijnszorgcentra komen om de basisgezondheidszorg ook hier voor iedereen bereikbaar te maken. Verder wordt voorgesteld de inkomstenbelasting met 25 procent te reduceren en een bijdrage van 10 procent te leveren bij de aankoop van een woning of de verbouwing daarvan. 

Belastingvoordeel en extra steun voor bedrijven

Om de lokale economie te stimuleren wil het regiobestuur 40 procent meer steun geven aan zelfstandig ondernemers en bedrijven die zich op het platteland vestigen. Het programma Retorno del Talento Interno (Terughalen van Talent) moet talentvolle inwoners die het platteland verlaten hebben overhalen om hiernaar terug te keren. Daarvoor wordt toegang tot een glasvezelnetwerk en 5G in de hele regio gegarandeerd. 

Kritiek

Niet iedereen is even blij met het voorgestelde plan van Castilië-La Mancha. Kritiek kwam er uit de hoek van organisaties die zich verenigd hebben op het Plataforma de la España Vaciada, die ook al jarenlang manieren bedenken om de leegloop in de rurale gebieden tegen te gaan. Zo vindt organisatie La Otra Guadalajara dat daadwerkelijke demografische verandering verder gaat dan het indienen van een wetsontwerp. Het plan is wat deze organisatie betreft niet concreet genoeg uitgewerkt en worden bovendien vraagtekens gezet bij de gehanteerde definitie van ‘dunbevolkt gebied’. 

Ook hekelt het collectief het feit dat de provincie Guadalajara over het hoofd is gezien bij de toekenning van een bijdrage uit het Europese Noodfonds voor regionale steun aan dunbevolkte provincies. Zo hebben de respectievelijke regiopresidenten van de provincies Teruel, Soria en Cuenca ervoor gezorgd dat deze daarvoor wel in aanmerking komen. 

President Emiliano García-Page van Castilië-La Mancha, Javier Lambán van Aragón en Afonso Fernández Mañueco van Castilië en León hebben inmiddels twee keer om de tafel gezeten om het ontvolkingsprobleem te bespreken. Volgende week zullen de drie regiopresidenten opnieuw over dit thema is discussie gaan. 

Dit vind je misschien ook leuk