Alle gevangenen in Spanje al ingeënt tegen Covid-19

door admin
Alle gevangenen in Spanje al ingeënt tegen Covid-19

De Spaanse nieuwssite El Confidencial schreef woensdagavond over het feit dat alle gevangenen in Spanje al zijn ingeënt met het vaccin van Janssen. Hiermee vormen zij een duidelijke uitzondering op de strategie van de Spaanse regering die de bevolking van oud naar jong vaccineert.

Sinds het Janssen-vaccin in Spanje groen licht heeft gekregen, rijden witte busjes met zorgpersoneel af en aan naar verschillende gevangenissen in het land om de gedetineerden in te enten. Of de veroordeelde nu 18, 32 of 88 jaar is, iedereen heeft de benodigde dosis gekregen.

Het personeel van de inrichtingen blijft in dit geval niet achter. Wanneer een werknemer van een gevangenis nog geen reguliere oproep tot vaccinatie heeft gehad, mag deze tegelijk met de gevangenen worden ingeënt.

Moordenaars voorrang?

Dit gegeven levert uiteenlopende reacties op. Niet alle Spanjaarden zijn het erover eens dat moordenaars of terroristen eerder een coronavaccin ontvangen dan de doorsnee brave burger. De Spaanse regering meldt dat op dit moment het vaccineren van de 60-plussers nog in volle gang is. Op het moment van schrijven heeft 26,7 procent van de Spanjaarden een eerste dosis gehad en 11,4 procent is al volledig gevaccineerd.

Inenting gevangenen in Spanje op advies Gezondheidsraad

Op de vraag waarom besloten is om gevangenen in penitentiaire inrichtingen allemaal te laten vaccineren, verwijzen de gevangenissen naar een van de laatste versies van de vaccinatiestrategie van de Interterritoriale Gezondheidsraad van Spanje.

In dit document wordt aanbevolen om gevangenen eerder en allemaal tegelijk in te enten vanwege het feit dat in gevangenissen mensen zitten van alle leeftijden en met diverse gezondheidsrisico’s. Deze mensen worden in grotere mate blootgesteld aan besmettingsgevaar omdat niet elke gevangenis ervoor kan zorgen dat de gevangenen voortdurend alle hygiënemaatregelen kunnen opvolgen.

Dit vind je misschien ook leuk