Spanje gaat ouderwets examensysteem ‘oposiciones’ voor ambtenaren moderniseren

door admin
Spanje gaat ouderwets examensysteem 'oposiciones' voor ambtenaren moderniseren

Dit ouderwetse systeem, waarbinnen kandidaten vooral heel veel stof uit hun hoofd moeten leren, wordt nu vervangen door een modernere en toegankelijkere variant. Volgens Carles Ramió van de Universiteit Pompeu Fabra is het onnodig om sollicitanten hele studies te laten doen terwijl intelligentie en persoonlijkheid uiteindelijk het belangrijkst zijn. Voor het meten van deze twee aspecten zijn er voldoende alternatieven voorhanden die bovendien een stuk goedkoper zijn. 

Geen stampwerk maar nadruk op sociale vaardigheden

Miguel Sánchez Morón, docent Bestuursrecht aan de Universiteit van Alcalá, hekelt al jaren het ouderwetse examensysteem dat al meer dan honderd jaar in gebruik is in Spanje. Volgens Morón moeten de kandidaten veel te veel stof uit hun hoofd leren over veel te veel onderwerpen. Op deze manier wordt er alleen getest hoe goed iemand examenstof kan stampen en is er nauwelijks aandacht voor vaardigheden als probleemoplossend denken, teambuilding of toegewijde dienstverlening. 

Systeem is veel te log

Bij de nieuwe selectieprocedures zal het testen van parate kennis dus plaatsmaken voor modernere testmethoden die gericht zijn op de persoonlijkheid, het sociale gedrag en zaken als innovatiebereidheid. Daarbij moeten de selectieprocedures ook sneller en flexibeler gaan verlopen dan nu het geval is. Door het huidige logge systeem is Spanje tijdens de eerste maanden van de pandemie bijvoorbeeld niet in staat geweest om extra medisch personeel in te zetten. 

Te veel gemiste kansen

Ook de kosten voor de examens moeten omlaag. Zo zouden afgestudeerden bijvoorbeeld een subsidie moeten krijgen die hen ruimte geeft om tijd te besteden aan de selectieprocedures. Bovendien wordt met het huidige selectiesysteem een grote groep kandidaten overboord gegooid die hun studie succesvol hebben afgerond, maar zakken voor de zware ‘oposiciones’ of eenvoudigweg de eindstreep naar dit examen niet halen. Vaak is het zo dat duizenden mensen examen doen voor een paarhonderd vacatures. Alleen de mensen met de hoogste cijfers komen dan in aanmerking.

Statistisch haakt de helft van de studenten binnen vijf jaar na de start van de voorbereidingen af en doet maar 10 tot 30 procent mee aan de uiteindelijke examens. Dat betekent een onevenredige investering van tijd, geld en energie. 

Dit vind je misschien ook leuk