Bijna helft Spaanse verpleegkundigen overwoog te stoppen tijdens pandemie

door admin
Bijna helft Spaanse verpleegkundigen overwoog te stoppen tijdens pandemie

Voor 11.645 ondervraagden uit de beroepsgroep zijn de ernstige gevolgen die de pandemie heeft gehad op zowel hun beroeps- als privéleven de belangrijkste reden voor deze overweging.

Een ander veel genoemd aspect is het gebrek aan steun van hun leidinggevenden dat zij hebben ervaren. 63,8% van de respondenten voelde zich op de werkplek niet gesteund door hun leidinggevende bij de aanpak van de gezondheidscrisis.

Consequenties keiharde coronasituaties

27,1 procent van de ondervraagden zegt ooit sociale afwijzing te hebben gevoeld omdat zij voor patiënten met Covid-19 hebben gezorgd, terwijl 16,24 procent zegt gespecialiseerde psychologische hulp nodig te hebben gehad om de moeilijke situaties te verwerken. 10,6 procent is wegens werkgerelateerde depressieklachten met ziekteverlof gegaan.

Tsunami

‘Verpleegkundigen zijn gezondheidswerkers die permanent in contact komen met pijn, lijden en dood, maar de Covid-19-pandemie is een ongekende tsunami geweest op professioneel en persoonlijk vlak die logischerwijze een zware tol heeft geëist en waarvan de uiteindelijke omvang nog niet bekend is’, benadrukt de vakbond.

Angst op besmetting

Ook de angst voor de gevolgen die het opvangen en verzorgen van mensen met het coronavirus zou kunnen hebben voor hun eigen gezondheid (87,2 procent ) en die van de mensen om hen heen (96,3 procent) speelde een grote rol bij de ondervraagden.

Stijgend stressniveau

Ten slotte is 89,3 procent van de verpleegkundigen van mening dat het stressniveau is toegenomen door de zorg voor mensen die zijn getroffen door Covid-19, terwijl bijna 86 procent zegt om dezelfde reden een duidelijke emotionele uitputting te hebben ondergaan.

Oproep aan overheden

De vakbond vindt dat ‘er dringend een oplossing moet komen voor de moeilijke arbeidsomstandigheden waar verpleegsters en verplegers dagelijks onder te lijden hebben, en die dit jaar ook nog eens verslechterd zijn door de pandemie’. SATSE roept de regering en de verschillende autonome gemeenschappen op om alle structurele maatregelen en middelen in te zetten die nodig zijn om een einde te maken aan deze betreurenswaardige situatie.

Dit vind je misschien ook leuk