Oplossing voor 60-minners in Spanje met één AstraZeneca-vaccin

door admin
Oplossing voor 60-minners in Spanje met één AstraZeneca-vaccin

Spanjaarden onder de 60 jaar die hun eerste dosis van AstraZeneca hebben ontvangen, kunnen nu een tweede prik krijgen met het Pfizer-vaccin. Spanje maakte enige tijd geleden bekend het vaccineren met AstraZeneca voor mensen onder de 60 jaar stop te zetten nadat er melding werd gemaakt van hevige bijwerkingen zoals trombose.

60-minners in Spanje kunnen vaccinatie vervolgen met Pfizer

Op dat moment had al een aanzienlijk deel van deze doelgroep in Spanje een eerste prik van AstraZeneca gekregen. Dinsdag maakte de Commissie van Volksgezondheid in Spanje bekend dat deze doelgroep hun vaccinatie kunnen voltooien met een tweede injectie van Pfizer.

Combinatie AstraZeneca met Pfizer onderzocht

Het gezondheidsinstituut Carlos III maakt nu de onderzoeksresultaten bekend van deze combinatie van vaccins en in hoeverre iemand vervolgens beschermd is tegen Covid-19. Uit het onderzoek, waaraan 676 mensen deelnamen, blijkt dat deze combinatie van vaccins voldoende doeltreffend en veilig is. Andere landen zoals Duitsland, Frankrijk, Zweden, Portugal en Finland lieten eerder ook weten voor deze strategie te kiezen.

Voor de Spanjaarden die liever geen prik van Pfizer willen, en hun vaccinatie graag af willen maken met het vaccin van AstraZeneca, neemt de Commissie van Volksgezondheid later een besluit.

Hoever is Spanje nu met vaccineren?

Op het moment van schrijven hebben 15.495.889 mensen in Spanje (32,7 procent) een eerste prik gekregen met een van de vier goedgekeurde vaccins. 7.323.426 mensen in Spanje (15,4 procent) is inmiddels al volledig gevaccineerd. De meeste mensen in Spanje hebben het vaccin van Pfizer toegediend gekregen.

Momenteel zijn bijna alle 60-plussers in Spanje ingeënt. Dinsdag werd bekendgemaakt dat alle 50-plussers in Spanje een uitnodiging ontvangen en vanaf juni zijn alle 40-plussers aan de beurt. De Spaanse regering bekijkt of alle mensen in Spanje tussen de 16 en 40 jaar tegelijk kunnen worden uitgenodigd voor een vaccinatie.

Dit vind je misschien ook leuk