Verrassingsinspecties van Spaanse fiscus bij particulieren en bedrijven

door admin
Verrassingsinspecties van Spaanse fiscus bij particulieren en bedrijven

Het wetsvoorstel werd zes maanden geleden al ingediend en de verrassingsinspecties vormden het meest controversiële onderdeel ervan. De verrassingsinspecties om fraude tegen te gaan zullen met name door de Commissie Financiën van de Tweede Kamer worden uitgevoerd. Deze commissie heeft daartoe namelijk de volledige wetgevende bevoegdheid. Als de rechter de maatregel steunt, kunnen de verrassingsinspecties plaatsvinden.

De maatregel is afkomstig van de verantwoordelijken bij de Belastingdienst (AEAT), de politieke partij PSOE en het ministerie van Financiën. Het voorstel heeft voldoende parlementaire steun om verder behandeld te worden in de Senaat. 

Een paar maanden geleden werd in een arrest van het Hooggerechtshof nog geoordeeld dat verrassingsinspecties van leden van de AEAT in de grondwettelijk beschermde woningen van individuen en bedrijven in strijd waren met de wet, ondanks dat dergelijke bezoeken door een rechter zijn toegestaan. Totdat deze kwestie is opgehelderd zijn dit soort inspecties tot een minimum beperkt.

Met het wetsvoorstel van de socialistische fractie, komen er enkele wijzigingen in de algemene belastingwet. Wil een rechter een belastinginspectie ‘bij verrassing’ goedkeuren, dan dient het verzoek van de belastingdienst hiertoe ‘naar behoren gerechtvaardigd te zijn, alsook het doel, de noodzaak en de evenredigheid ervan. 

Op basis hiervan stelt het financiële katern Invertia van El Español dat de belastingdienst meer informatie moet verstrekken dan het tot dusver voor de rechter heeft gedaan om dit soort inspecties uit te voeren. Dat betekent dat er een belastingcontrole bij je thuis of op je bedrijf kan worden uitgevoerd, zonder daartoe vooraf gewaarschuwd over te worden. Met een waarschuwing zouden de inspecties natuurlijk in veel gevallen hun effectiviteit verliezen, is de gedachte volgens Julio Ransés, voorzitter van de Organisatie van Inspecteurs van Financiën (IHE). “Als we dit vooraf aangeven, is het waarschijnlijk dat documenten die voor belastinginspectie kunnen worden gebruikt, zullen verdwijnen”. In de praktijk komen dit soort inspecties weinig voor, volgens Ransés.

Het wetsvoorstel krijgt voldoende steun, ook die van Unidas Podemos, wordt het verworpen door de belangrijkste oppositiepartijen PP en Vox. Mario Garcés, coördinator van Economische Zaken van de PP in het parlement zegt: “Wij zijn het niet eens” met de verrassingsinspecties van de belastingdienst, legt hij uit. “We vinden dat de onschendbaarheid van de woning moet worden gehandhaafd als een leidend liberaal principe”.

Cashbetalingen tot 1.000 euro

Voor het MKB is er naast de verrassingsinspecties nog een maatregel die hen aanzienlijk beïnvloedt, namelijk de beperking op contante betalingen tot 1.000 euro. Deze maatregel stuit op veel verzet van kleine ondernemers die het als een rem op de consumptie zien. De maatregel ligt al sinds 2016 op tafel, dus de weg terug is inmiddels wel afgesloten, schrijft Pymes y Autónomos. Wel heerst twijfel over de doeltreffendheid ervan bij de beheersing van belastingfraude. Naar alle waarschijnlijkheid is de wet in de herfst klaar om in werking te treden.

Dit vind je misschien ook leuk