Spanje verlengt ERTE-regeleingen tot eind september

door admin
Spanje verlengt ERTE-regeleingen tot eind september

Het akkoord over de verlenging van tijdelijk ontbonden arbeidscontracten of werktijdverkortingen als direct gevolg van de Covid-19 crisis (ERTEtot woensdag 30 september was het resultaat van intense weken van onderhandelen. Er zijn nog ongeveer 560.000 medewerkers thuis in het kader van de ERTE-regeling in Spanje.

Consensus

Minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie, José Luis Escrivá, paste zijn voorstellen aan om tot een akkoord te komen. De werkgevers en vakbonden verdedigden de rechten van werknemers met de vernieuwing van de ERTE-regeling. Escrivá wenste de belangrijkste elementen van de regeling te wijzigen, waardoor de bescherming van bedrijven die nog steeds niet op normale kracht operationeel zijn, werd verminderd. Het idee van de minister is juist om bedrijven sterk te stimuleren uit de ERTE-regeling te stappen. 

Zijn voorstellen zijn gebaseerd op een zomer met het verwachte economische herstel, dat natuurlijk niet kan worden gegarandeerd. Tot slot tweette Escrivá: “We zijn erin geslaagd een consensus te bereiken om de ERTE-regeling tot september te verlengen, waarbij we een goed evenwicht hebben gevonden tussen bescherming en prikkels om werknemers te reactiveren”.

Slotakte om tot overeenstemming te komen

Het laatste bod van Escrivá, dat de werkgevers en vakbonden hebben aanvaard, handhaaft de vrijstellingen die van kracht zijn voor de maanden juni, juli en augustus (van 85% en 75% naargelang de bedrijven minder of meer dan 50 werknemers hebben) voor die werknemers die onder een ERTE vallen. Deze zouden dan in september afnemen (respectievelijk 70% en 65%).

Door de nieuwe variant worden de bonussen echter groter voor bedrijven die uit de ERTE-regeling stappen en hun personeel weer in dienst nemen. Dit zijn 95% en 75%, afhankelijk van het personeelsbestand. Dit betekent voor alle bedrijven een stijging van 5% in de eerste twee maanden en 10% in de volgende maanden.

Dit is de vijfde verlenging van de verlofregeling sinds deze vorig jaar werd ingevoerd.

Dit vind je misschien ook leuk