Spaanse weerdienst gaat beter informeren over risico’s extreem weer

door admin
Spaanse weerdienst gaat beter informeren over risico’s extreem weer

Volgens Aemet-woordvoerder Rubén del Campo mankeert er niks aan de weersvoorspellingen zelf, maar moet de berichtgeving beter aansluiten op de doelgroep, de inwoners van Spanje. Zij moeten beter worden geïnformeerd over de impact van extreme meteorologische omstandigheden op hun eigen veiligheid en die van anderen. 

Bewuster maken

Als voorbeeld noemt del Campo storm Filomena die afgelopen winter over het Iberische schiereiland raasde. Toen heeft Aemet een duidelijke waarschuwing afgegeven met code rood wegens hevige sneeuwval in Madrid, maar deze werd niet als zodanig door de doelgroep geïnterpreteerd. Dat heeft volgens del Campo de doorslag gegeven om de manier waarop het weer wordt gepresenteerd aan te passen en daarmee mensen bewuster te maken van de gevolgen van extreem weer voor hun eigen veiligheid. 

Gedetailleerdere informatie

Bij extreme neerslag zal Aemet in het vervolg meer aandacht schenken aan de invloed die deze heeft op de inwoners, omdat dit van veel groter belang is dan vermelding van het aantal liters regen dat er zal vallen. Deels zal dan het Amerikaanse weersysteem worden gebruikt, dat gedetailleerd melding maakt van de risico’s voor de burgers. 

Zo zal aan het einde van de lente of begin zomer een waarschuwing in het weerbericht komen voor stofdeeltjes (zoals Sahara-stof) in de lucht, waarvoor nu alleen op de Canarische Eilanden wordt gewaarschuwd. Dagelijks zal worden bericht over de concentratie van deze deeltjes en de gevolgen daarvan op de volksgezondheid. 

De aangepaste berichtgeving zal geleidelijk gaan omdat niet alleen Aemet zelf bij het proces betrokken is. De weerdienst werkt samen met openbare instanties zoals het ministerie van Volksgezondheid en het Spaans Instituut voor Volksgezondheid Carlos III in Madrid. Belangrijk is dat de berichtgeving van genoemde instanties over het weer en de gevolgen daarvan altijd op één lijn zijn. 

Gevaren van extreem hoge temperaturen

Ook gaat Aemet de berichtgeving aanpassen bij extreem hoge temperaturen en daarbij duidelijker waarschuwen voor de gevaren. Over enkele dagen verschijnt er op de website van de weerdienst een link naar de website van het ministerie van Volksgezondheid. Hierop wordt het Nationale Preventieplan voor de Volksgezondheid bij Hoge Temperaturen gepubliceerd. 

Del Campo laat weten dat de aanpassing van de weerberichtgeving geen nieuw verschijnsel is. Jaren geleden al, nadat tyfoon Haiyan in 2013 over Zuidoost-Azië raasde en daar meer dan 6 duizend slachtoffers maakte, zagen weerdiensten wereldwijd het belang in van een betere berichtgeving die meer nadruk legt op de gevaren voor de inwoners en die mogelijk meer schade kan voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk