Spaanse energiegigant aangeklaagd voor vervuilen drinkwater Galicië

door admin
Spaanse energiegigant aangeklaagd voor vervuilen drinkwater Galicië

Endesa heeft hiervoor een boete ontvangen van bijna 1,9 miljoen euro. Het regiobestuur van Galicië liet weten dat Endesa, ondanks waarschuwingen, door is gegaan met het legen van het stuwmeer van de Río Eume (A Coruña) voor het opwekken van elektriciteit. Endesa moet zich volgens het reglement van de Xunta houden aan een minimaal waterpeil.

Stuwmeer tikkende tijdbom in Galicië

Volgens experts is het stuwmeer al tientallen jaren een tikkende tijdbom omdat op de bodem ervan al deze jaren de restanten zijn opgehoopt van de exploitatie van de kolenmijn. De eigenaar hiervan was ook Endesa, maar de mijn wordt nu ontmanteld als gevolg van de toezeggingen van de Spaanse overheid om de CO2-uitstoot te verminderen.

Door de exploitatie ervan hebben de schadelijke stoffen van de kolenmijn zich jarenlang op de bodem van het stuwmeer opgehoopt. Doordat Endesa zich niet gehouden zou hebben aan het minimale waterpeil, zijn de schadelijke metalen met het legen van het meer in de rivier terechtgekomen.

De overtredingen vonden plaats tussen augustus en oktober 2020. Het werd opgemerkt nadat het water in de rivier troebeler werd en op sommige plekken zelfs van kleur was veranderd. De drinkwatervoorziening is vervolgens elf dagen lang afgesloten geweest omdat de kwaliteit dermate slechts was. Het leverde en schadepost op die wordt geschat op 932.284 euro.

Endesa promoot juist milieu-engagement in Spanje

Deze overtreding en vooral de veroordeling tot het betalen van een boete van bijna 1,9 miljoen euro is opmerkelijk aangezien Endesa veel reclame maakt over de betrokkenheid van het bedrijf bij de maatschappij en met het milieu. Endesa liet dan ook aan de Spaanse nieuwssite Público.es weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Endesa al eerder in opspraak

Dit is niet de eerste keer dat Endesa op een negatieve manier in het nieuws komt. In april van dit jaar zou het bedrijf meerdere keren de wet hebben overtreden door geen actie te ondernemen om te voorkomen dat hun elektriciteitsmasten en -kabels de doodsoorzaak zouden zijn van de dood van honderden vogels. Ook op dit vlak zou Endesa eerdere berispingen van politiediensten in Catalonië hebben genegeerd.

Dit vind je misschien ook leuk