Huur en energierekening betalen blijft probleem voor veel Spanjaarden

door admin
Huur en energierekening betalen blijft probleem voor veel Spanjaarden

Toegang tot huisvesting is een van de grote problemen waarmee Spanje te kampen heeft. Momenteel besteedt 45% van de huurders meer dan 40% van hun inkomen aan huur. Gemiddeld wordt ongeveer 25% van het inkomen aan huur besteed, bijna vijf procent meer dan het Europese gemiddelde. Bij hypotheken bedraagt het percentage van het inkomen dat aan de maandelijkse aflossing wordt besteed ongeveer 15%, dat is vergelijkbaar met het gemiddelde van de 27 lidstaten. 

De gegevens zijn verwerkt in het plan ‘Spanje 2050’ dat de regering Sánchez onlangs heeft gepresenteerd.  

Stijgende huurprijzen

De stijging van de vraag heeft, in combinatie met het tekort aan beschikbare huurwoningen, de laatste jaren geleid tot een aanhoudende stijging van de huurprijzen, die vooral in Madrid, Barcelona, Malaga, Valencia, en in sommige delen van de Balearen en de Canarische eilanden de pan uitrezen. 

Deze toename, samen met de geringe hoeveelheid sociale huisvesting in Spanje (naar schatting is slechts 2,5% van de totale hoeveelheid primaire huisvesting bestemd voor sociale huur, een percentage dat in landen als Oostenrijk, Denemarken of Nederland meer dan 20% bedraagt), heeft ertoe geleid dat het percentage mensen in Spanje dat extra moeite moet doen om de huur te betalen aanzienlijk is gestegen. Dat percentage bedraagt 40%, een van de hoogste in Europa. Alleen in Griekenland, Roemenië, Bulgarije en Luxemburg ligt dit hoger.

In totaal 9,5% van de Spaanse bevolking heeft te kampen met financiële overbelasting in verband met hypotheekbetalingen, en moet meer moet uitgeven dan zij zich kan veroorloven. Het streven van Sánchez is om dit percentage tegen 2050 terug te brengen tot 4,5%. ‘Ondanks de toenemende moeilijkheden is de toegang tot fatsoenlijke huisvesting in Spanje niet moeilijker dan in de meeste Europese landen’, staat vermeld in het plan ‘Spanje van 2050’. 

Een van de hoogste percentages huizenbezitters

Tegelijkertijd kent Spanje een van de hoogste percentages van eigenwoningbezit in Europa (76%) en een van de hoogste percentages van de bevolking die in een woning woont zonder hypotheeklast (47%), maar in het plan staat dat ‘de toegang tot fatsoenlijke en passende huisvesting in Spanje steeds ingewikkelder wordt’. Ook het verkrijgen van een hypotheek wordt steeds moeilijker. 

In de afgelopen twee decennia is het deel van het inkomen dat huishoudens maandelijks besteden aan de betaling van de hypotheek ‘relatief stabiel gebleven’(rond 30%). Dit percentage verschilt enorm van de 60% van voor de crisis van 2008. Het aantal Spanjaarden dat extra moeite moet doen aan de uitstaande hypotheekbetalingen te voldoen, ligt nu met een kleine 4% lager dan voor de crisis van 2008.

Energiearmoede

Een andere kwestie die Spanje volgens het plan moet oplossen ‘is het terugdringen van de energiearmoede’ waaronder nog steeds veel huishoudens in Spanje te lijden hebben, vooral als er een vrouw aan het hoofd staat en bij mensen ouder dan 65 jaar. Bijna 17% van de huishoudens in ons land wordt geconfronteerd met uitgaven voor energierekeningen die niet in verhouding staan tot hun inkomen, en 8% van hen kan de woning niet op een adequate temperatuur houden, een cijfer dat vergelijkbaar is met het gemiddelde voor de Europese Unie.

Lees meer over het 30-jarenplan van Sánchez 

Dit vind je misschien ook leuk