Vrijlating Ghali door Spanje doet crisis met Marokko verder oplaaien

door admin
Vrijlating Ghali door Spanje doet crisis met Marokko verder oplaaien

De politieke twist tussen Spanje en Marokko laait daarmee nog verder op. Brahim Ghali is de voorman van het separatistische Polisario Front, een groep die strijdt voor een eigen staat in de door Marokko geclaimde Westelijke Sahara. Ghali werd op 18 april opgenomen in een ziekenhuis in Spanje vanwege een coronabesmetting. Hij zou te ziek zijn om te reizen. Om deze reden kon hij door Spanje worden gedagvaard. De Marokkaanse regering vond het onacceptabel dat ze niet was geïnformeerd dat Ghali in een Spaans ziekenhuis lag en riep haar ambassadeur terug.

Verdacht van oorlogsmisdaden

Ghali wordt door de Afrikaanse mensenrechtenorganisatie Asadedh en inwoners van het Sahara-gebied beschuldigd van genocide, moord, martelingen en ontvoeringen tijdens zijn bewind als minister van Defensie van 1976 tot 1989. Ghali heeft altijd ontkend. Ondanks het feit dat dit behoorlijke beschuldigingen zijn, werd een verzoek tot arrestatie afgewezen door het Spaanse gerechtshof vanwege gebrek aan bewijs.

Ghali vertrokken naar Algerije

Brahim Ghali werd dinsdagmiddag urenlang gehoord door een Spaanse rechter. Vlak nadat bleek dat de organisatie en de rechtbank onvoldoende bewijs hadden voor verdere vervolging, nam Ghali in Pamplona om 1.30 uur een vlucht naar Algerije, zo meldt de Spaanse nieuwssite La Sexta. Het Spaanse persbureau EFE meldt dat Ghali in dit land in een medisch centrum verder zal gaan herstellen van zijn corona-infectie.

Diepe crisis tussen Spanje en Marokko

Door de opname in het ziekenhuis en de behandeling van Ghali in Spanje deed de al bestaande spanningen tussen Marokko en Spanje verder oplopen. De Marokkanen zijn furieus dat Spanje deze oorlogsmisdadiger heeft opgenomen. De diplomatieke crisis leidde er mede toe dat duizenden migranten de spaanse Noord-Afrikanse enclave Ceuta bestormden. Dit was mogelijk omdat de Marokkaanse autoriteiten migranten tegen de afspraken in hun gang lieten gaan, als een soort vergelding. 

Strijd Marokko en Spanje verre van voorbij

Hoewel het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken Marokko heeft geïnformeerd over het vertrek van Ghali, lijkt de strijd tussen Marokko en Spanje niet te eindigen met het vertrek van de Polisario-leider. Marokko blijft van Spanje eisen dat het land een duidelijk standpunt inneemt over de Westelijke Sahara. Premier Sánchez vindt op zijn beurt dat Marokko de Europese grenzen moet respecteren.

De Marokkaanse ambassadeur in Madrid dreigde met actie na de opmerking van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Lara dat Ghali’s aankomst in Spanje geen geheim maar “discreet” was en dat het aan Madrid is om daarover te beslissen. 

Lees ook: Wat zit er achter de migrantencrisis in Ceuta?

en Spanje heeft bijna alle migranten in Ceuta teruggestuurd naar Maroko 

Dit vind je misschien ook leuk