Spanje doet tweede donatie coronavaccins aan arme landen

door admin
Spanje doet tweede donatie coronavaccins aan arme landen

Woensdag maakte premier Sánchez deze tweede donatie van Spanje bekend. Via het project ‘Covid-19 Vaccines Global Access’ (COVAX) worden de gedoneerde coronavaccins verdeeld in landen die minder makkelijk beschikking hebben over vaccins. In de praktijk gaan deze vaccins vaak naar arme landen.

Spanje doneert 22,5 miljoen vaccins aan arme landen

Deze donatie van 15 miljoen vaccins komt bovenop de eerdere donatie van Spanje van 7,5 miljoen vaccins die op dat moment via COVAX naar Latijns-Amerika gingen. De Spaanse premier deed deze aankondiging tijdens een conferentie van COVAX waar vertegenwoordigers van de Europese Unie, de VS en de Wereldgezondheidsorganisatie bij aanwezig waren. Woensdagmiddag maakte Sánchez de steun van Spanje aan dit programma in het Engels bekend via Twitter.

Totale steun Spaanse regering 108 miljoen euro

Spanje doneert niet alleen 22,5 miljoen vaccins aan andere landen, ook stelt de Spaanse regering 50 miljoen euro beschikbaar aan GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunizations), het publiek private samenwerkingsverband dat project COVAX leidt en dat als doel heeft de toegang tot vaccinatie in arme landen te vergroten. Met de twee donaties van vaccins en de gelddonatie komt de totale steun van Spanje op ruim 108 miljoen euro.

Premier Sánchez liet weten een voorbeeld te willen geven aan andere welvarende landen. “Alleen door solidair te zijn met andere landen zullen we uit deze crisis komen en kunnen de wonden in onze samenleving helen.”, aldus Pedro Sánchez.

Hoeveel vaccins moeten worden opgehaald voor arme landen?

Het doel van de campagne die GAVI is gestart, is het financieren van 1,8 miljard doses vaccins om deze aan arme landen te kunnen doneren voor het einde van 2021. Op het moment van schrijven heeft COVAX ervoor gezorgd dat 78 miljoen doses coronavaccins verdeeld konden worden in 129 arme landen over de hele wereld.

Dit vind je misschien ook leuk