DANA zorgt vanaf vrijdag voor hevige stormen en onweer in Spanje

door admin
DANA zorgt vanaf vrijdag voor hevige stormen en onweer in Spanje

Het Spaanse weerinstituut Aemet meldt dat de komst van een DANA op vrijdag zorgt voor stormachtige buien. Het begint met onweer in de noordelijke regio’s en regen richting Catalonië. De regen breidt zich vrijdag en zaterdag langzaam uit naar Cantabrië, Baskenland, Navarra, La Rioja, het oosten van Castilië en León en sommige plekken in Aragón.

Code geel en oranje in Noordoost-Spanje

Naast hevige regenbuien voorspelt de weerdienst ook onweer en hagel in het binnenland van deze regio’s. Vrijdag geeft het Aemet voor de provincies Huesca, Lérida en Teruel zelfs code oranje af. In de omliggende provincies in het noordoosten van Spanje geldt code geel.

Binnenland veel regen en onweer verwacht

Deze krachtige buien zullen ook zaterdag aanhouden, maar zullen langzaam naar de zuidoostkust van Spanje trekken. De regen en onweersbuien blijven in Centraal-Spanje hangen en trekken zaterdagmiddag langzaam over de provincies van Ciudad Real, Jaén, Albacete en het noorden van Granada. Code geel geldt op zaterdag voor stormen in het binnenland van Murcia.

Zondagochtend heeft alleen de oostkust van Spanje nog met buien te maken. In de uitlopers van de Pyreneeën maar ook op de Balearen zullen regen en onweersbuien nog iets langer zorgen voor onstabiel weer. Deze trekken in de loop van zondag weg om plaats te maken voor de zon.

Hoge temperaturen vanaf dinsdag

Dit onstabiele weekend lijkt een voorbode voor zonnig en warm weer dat meer lijkt op het normale weerbeeld in de maand juni. De temperaturen liggen zondag op veel plekken in Spanje minstens 5 graden hoger dan de temperaturen op zaterdag. In de dagen na het weekend zorgen de stijgende temperaturen voor zomers weer in Spanje. Het Aemet voorspelt volgende week temperaturen van boven de 30 graden. In de omgeving van de Guadalquivir wordt vanaf dinsdag zelfs meer dan 37 graden verwacht.

Dit vind je misschien ook leuk