Aantal dodelijke slachtoffers van huiselijk geweld verdubbeld in Spanje

door admin
Aantal dodelijke slachtoffers van huiselijk geweld verdubbeld in Spanje

Sinds het einde van de noodtoestand op 9 mei zijn acht vrouwen en één minderjarige door gendergeweld om het leven gekomen in Spanje. Dat zijn er twee keer zoveel als in het eerste kwartaal van dit jaar. Deskundigen denken dat het gendergeweld sinds mei is toegenomen omdat agressieve en jaloerse mannen door de versoepelingen  controleverlies over hun partner ervaren. 

Het laatste slachtoffer werd afgelopen donderdag in haar huis in Porqueres doodgestoken door haar partner. Deze gaf zichzelf kort na zijn gewelddadige daad aan op het politiebureau van Banyoles. Het paar was bekend bij de sociale zorgverlening vanwege financiële problemen, maar van relatieproblemen was bij deze dienst niets bekend. Het dodelijke slachtoffer was een 48-jarige vrouw uit Letland, de 45-jarige dader komt uit Spanje. 

Spaanse overheden spreken afschuw uit 

Alle nationale, regionale en lokale overheden in Spanje hebben hun afschuw uitgesproken over dit recente dodelijke gendergeweld. De regering liet weten het oplaaien van het huiselijk geweld en het onacceptabele aantal dodelijke slachtoffers in de afgelopen weken te betreuren. De gemeente Porqueres heeft naar aanleiding van de moord op de vrouw drie dagen rouw afgekondigd. 

Mogelijk gaat het niet om het laatste dodelijke incident, want de politie onderzoekt momenteel nog de dood van een jong stel op Ibiza. Het paar overleed na een val vanaf de vierde verdieping, mogelijk als gevolg van gendergeweld. Vlak na de val van de 21-jarige vrouw, zou de 26-jarige partner haar achterna zijn gesprongen. 

Meer focus op bestrijding huiselijk geweld

Het ministerie van Emancipatie heeft toegezegd alle recente gevallen te zullen onderzoeken, de tekortkomingen van de hulpverlening te evalueren en te verbeteren. Volgens minister Irene Montero is nu wel gebleken dat deze in een aantal gevallen te laat komt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ondertussen de Nationale Politie en de Guardia Civil opdracht gegeven om meer mankracht in te zetten in de strijd tegen dit type geweld, dat wil zeggen voor het uitvoeren van preventiemaatregelen en voor de bescherming van de slachtoffers en hun kinderen.  

Nog afgezien van het voorval op Ibiza, zijn er dit jaar al 16 vrouwen door geweld van hun (ex)partner om het leven gekomen in Spanje. Acht van de slachtoffers had een buitenlandse nationaliteit, de meeste daders (14 van de 16) komen uit Spanje. Zes minderjarigen zijn door dit geweld hun moeder verloren en twee minderjarigen zijn eveneens door hun vader om het leven gebracht.

In 4 van de 16 gevallen was er eerder al aangifte gedaan tegen de (ex)partner. 5 van de 16 daders hebben na het doden van hun vrouw ook zichzelf om het leven gebracht, nog eens 3 deden een poging daartoe. 

Dit vind je misschien ook leuk