Gevaccineerden geen PCR-test meer nodig om naar Spanje te reizen

door admin
Gevaccineerden geen PCR-test meer nodig om naar Spanje te reizen

De Spaanse regering hanteert vanaf 7 juni nieuwe maatregelen voor reizigers uit risicogebieden –  zoals Nederland – die met een auto, camper, boot, bus, trein of vliegtuig naar Spanje willen reizen. Elke week beoordeelt Spanje opnieuw welke landen vallen onder ‘risicogebied’. Spanje schaart Nederland nu nog onder de risicogebieden. Nederland op zijn beurt geeft aan heel Spanje nog code oranje. Dat betekent dat Nederland alle niet-noodzakelijke reizen naar Spanje dringend afraadt. 

Welke documenten tonen bij reizen naar Spanje?

In de Spaanse Staatscourant (BOE) zijn vanaf 7 juni de volgende maatregelen van kracht voor reizigers vanaf 6 jaar. Deze mensen moeten in het bezit zijn van een van de volgende documenten* om naar Spanje te kunnen reizen:

1. Bewijs van vaccinatie*: De laatste dosis moet minimaal 14 dagen en maximaal een jaar geleden zijn toegediend. Op het bewijs dient vermeld te staan: naam en achternaam, datum van beide vaccinaties, type vaccin, het batchnummer, land waarin het vaccin is afgegeven, contactgegevens van de instantie die het bewijs heeft afgegeven.

Hoewel het gele vaccinatieboekje geen officieel vaccinatiebewijs van de Nederlandse overheid is, voldoet het wel aan de eisen van Spanje. Bekijk op deze pagina de ontwikkelingen van de Nederlandse overheid rondom het vaccinatiebewijs om te kunnen reizen naar het buitenland.

2. Negatief testresultaat*: Omdat kinderen vooralsnog niet worden ingeënt, dienen meereizende kinderen vanaf 6 jaar een negatief testresultaat te tonen van maximaal 48 uur oud. Hetzelfde geldt voor mensen die nog niet volledig zijn ingeënt of mensen die hun laatste prik korter dan 14 dagen of langer dan een jaar geleden hebben ontvangen.

Spanje staat hiervoor twee soorten tests toe: de Nucleic acid amplification tests (NAAT). Hieronder vallen de RT-PCR, TMA en de RT-LAMP. Ook worden de Rapid antigen detection tests (antigeen sneltest) toegestaan. Op deze pagina staat een overzicht met alle antigeen sneltesten die door de Europese Commissie zijn goedgekeurd. Op het formulier van het testresultaat moeten de volgende gegevens staan: naam, testdatum, gebruikte testmethodiek en land waarin de test is uitgevoerd.

3. Bewijs van herstel*: Mensen die van Covid-19 zijn hersteld, mogen met een bewijs van herstel reizen. Dit bewijs moet door een bevoegde instantie of medische dienst tussen de 11 en 180 dagen geleden zijn afgegeven na de eerste positieve NAAT-test. Op het document dient het volgende vermeld te staan: naam en achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test dat is afgenomen en het land van afgifte.

Voor mensen die naar Spanje willen reizen per boot of vliegtuig gelden naast de eerdergenoemde maatregelen nog extra eisen. Zij dienen een gezondheidsformulier in te vullen dat via deze site kan worden ingevuld. De QR-code die hiermee wordt gegenereerd, verschaft reizigers toegang tot de boot of het vliegtuig. Ook kan de temperatuur worden gemeten op de plek van aankomst.

Welke regels gelden er voor de terugreis naar Nederland?

Bij terugkeer vanuit de Spaanse eilanden naar Nederland geldt er geen testverplichting meer. Ook hoeven reizigers vanuit de Canarische eilanden en de Balearen niet meer in quarantaine.

Bij terugkeer naar Nederland (ongeacht het vervoersmiddel) uit een oranje gebied, wat het Spaanse vasteland momenteel nog is volgens de Nederlandse regering, geldt wel de eis dat mensen boven de 13 jaar een negatief testresultaat moeten kunnen tonen. Dit geldt ook voor mensen die reeds gevaccineerd zijn.

Als u in het buitenland een NAAT (PCR)-test laat doen mag de tijd tussen het moment van afname en uw aankomst in Nederland maximaal 72 uur zijn. De volgende testen zijn toegestaan als u een negatieve PCR-testuitslag moet laten zien bij vertrek naar Nederland:

  • PCR;
  • RT PCR;
  • LAMP;
  • TMA; en
  • mPOCT.

Bij thuiskomst in Nederland moeten reizigers tien dagen in quarantaine. Op de vijfde dag kunnen deze mensen zich laten testen bij de GGD. Bij een negatief resultaat beëindigt de quarantaine.

* De documenten mogen zowel digitaal als op papier worden getoond. Wel moeten ze in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld of zijn vertaald door een officiële instantie.

Tip: Houdt voor updates over reizen tussen Nederland en Spanje ook de Facebook-pagina in de gaten van Ambassadeur Jan Versteegh in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk