Pandemie vergroot ‘menstruatie-armoede’ in Spanje

door admin
Pandemie vergroot 'menstruatie-armoede' in Spanje

500 miljoen vrouwen wereldwijd, waarvan maar liefst één op de vijf in de Europese Unie, kunnen zich geen menstruatieproducten veroorloven, zo schreef de Spaanse nieuwssite La Sexta zondag. Menstruatie-armoede bestaat ook in Spanje en de coronapandemie heeft dit probleem de afgelopen 1,5 jaar vergroot.

Een vrouw gebruikt gedurende haar hele leven gemiddeld 14.000 menstruatieproducten zoals tampons, maandverband en cups en geeft hier ongeveer 4.500 euro aan uit. Hoewel dit geld wordt uitgesmeerd over de periode van de puberteit tot de overgang, geldt voor veel vrouwen dat ze dit niet (altijd) kunnen betalen.

Het is niet alleen vervelend als vrouwen over onvoldoende middelen beschikken om zich deze periode te kunnen redden. Het betekent ook dat veel van deze meisjes en vrouwen tot een week per maand school moeten missen of zich ziek moeten melden op hun werk wanneer ze ongesteld zijn.

Spanje ziet menstruatieproducten niet als noodzaak

Spanje lijkt deze producten niet als noodzakelijk te beschouwen. Zo zijn deze producten in Spanje belast met 10 procent btw. Voor veel basisproducten in Spanje geldt het btw-tarief van 4 procent. Zo wordt ook 4 procent btw geheven op een product als Viagra. 

Lavidaenroja.org is een van de verenigingen in Spanje die zich ervoor inzet dat alle vrouwen toegang hebben tot deze basisproducten. Zij pleiten dan ook voor een btw-verlaging naar 4 procent van deze artikelen. Bovendien vindt de organisatie dat deze producten voor vrouwen uit bepaalde doelgroepen zelfs gratis moeten worden verstrekt.

Een andere Spaanse organisatie, genaamd Cromosomos X, wil de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen opheffen. Deze organisatie promoot herbruikbare menstruatieproducten waarmee vrouwen tussen de 18 en 119 euro per persoon per jaar kunnen besparen.

Andere organisaties hekelen het feit dat menstruatieproducten door de overheid maar niet als basisproduct worden gezien. Op een entreekaartje voor het bijwonen van sportevenementen of stierengevechten – die niet als basisproducten worden beschouwd – wordt net zoveel btw geheven als op menstruatieproducten.

Cromosomos X wil de ongelijkheid opheffen via onderwijs en voorlichting zodat meisjes en vrouwen zonodig andere – veel goedkopere – methodes kunnen ontdekken om hun menstruatieperiode goed door te komen. 

Dit vind je misschien ook leuk