Thermometer tikt deze week 40 graden aan in delen van Spanje

door admin
Thermometer tikt deze week 40 graden aan in delen van Spanje

Het wordt de eerste week van 2021 waarin de temperaturen van intense hitte worden bereikt. Regen wordt nauwelijks verwacht, op vrijdag zou er in de noordelijke helft sprake kunnen zijn van stormachtige buien, met hoge koude lucht. Maar deze voorspelling kan nog veranderen.

Dit zijn de gebieden van Spanje waar de hitte verstikkend zal zijn: 

1. Andalusië

In Andalusië zal de hitte het meest merkbaar zijn: in de provincies Sevilla en Córdoba. De temperatuur kan hier tussen dinsdag en donderdag oplopen tot 40 ºC , met maxima tussen 37 en 40 ºC. Ook in de provincies Huelva, Jaén en Granada en in Almeria, zal het meer dan 35 ºC worden. In veel gevallen zullen de temperaturen tijdens de nachten niet al te veel dalen. Met minimumtemperaturen boven de 20 ºC is er sprake van tropische nachten. 

2. Extremadura, Castilla-La Mancha en regio Madrid

In deze drie deelregio’s in het midden en zuidwesten van het schiereiland wordt het bijzonder warm, met de hoogste temperaturen in Extremadura: 35-37 ºC.  In de provincies Ciudad Real en Toledo, en in de autonome regio Madrid -vooral in het zuiden van de regio- kunnen de temperaturen rond de 35 ºC of iets daarboven liggen. 

3. Canarische Eilanden

Door de wind uit het zuiden op hoge niveaus in de atmosfeer zullen de temperaturen op de eilanden flink stijgen. De temperatuursstijging zal vanaf dinsdag gepaard gaan met stof uit de Sahara. In het midden van de week kan het aan de kust rond 30 ºC worden, in het binnenland van de eilanden ruim 35 ºC en in het binnenland van Gran Canaria kan de temperatuur zelfs oplopen tot 40ºC. 

4. Huesca, Zaragoza en Lleida

De Ebro-vallei is het enige gebied in de noordelijke helft van het land waar de temperatuur de 35 ºC-grens zal passeren. In het zuiden van Huesca en in de Pla de Lleida loopt de temperatuur op tot 34 ºC , net als in andere noordelijke gebieden in het binnenland, zoals het centrum van Castilla y León en de provincie Ourense.  

5. Regio Murcia

De regio Murcia zal het heetste gebied in het oosten van Spanje zijn met in het binnenland temperaturen van 35 ºC. Woensdag wordt naar verwachting de warmste dag. 

Aan de kust zal de situatie draaglijker zijn: in Cartagena wordt voor diezelfde dag een maximumtemperatuur van 28 ºC voorspeld. 

UV-index en bosbranden 

Vanaf woensdag kan de UV-index in het westen van Andalusië extreem hoge maxima bereiken. De situatie zal zich donderdag uitbreiden tot Extremadura en de westelijke provincies van Castilla-La Mancha. 

Door de hoge temperaturen in combinatie met droog weer neemt het risico op bosbranden toe, vooral vanaf dinsdag, in de provincie Sevilla, Extremadura en in het zuidwesten van Castilla y León.

Dit vind je misschien ook leuk