Spanje veiliger sinds coronapandemie

door admin
Spanje veiliger sinds coronapandemie

In absolute aantallen betekent dit dat het aantal geregistreerde strafbare feiten in de hoofdstad van Spanje is gedaald van 252.363 in 2019 naar 183.375 in 2020. Deze aantallen worden gemeld door de Guardia Civil, de Policía Nacional en de gemeentepolitie, zo schreef de Spaanse krant El Mundo op woensdag.

Cijfers criminaliteit in Madrid

De regioregering van Madrid maakte deze aanzienlijke daling woensdag bekend. Nergens anders in Spanje was deze daling zo groot. Ook in het eerste kwartaal van 2021 daalde de criminaliteit in Madrid met 18,1 procent. Het aantal inbraken daalde in de hoofdstad zelfs met 43 procent. Ook is er een daling van 29,1 procent geregistreerd van het aantal gewelddadige overvallen en intimidaties. Het aantal moorden en opzettelijke doodslag daalde met 6,3 procent.

De gemeentepolitie van Madrid meldt dat het aantal meldingen van drugsgebruik en het bezit van verdovende middelen in een jaar bijna is gehalveerd. Ook het aantal verkeersongevallen is met 36 procent gedaald. Het aantal arbeidsongevallen daalde met zo’n 26 procent ten opzichte van 2019.  

Heel Spanje veiliger tijdens maatregelen Staat van Alarm

Veiligheidsdiensten van de regioregering lieten wel weten dat de criminaliteit in de hoofdstad harder is gedaald dan in de autonome regio van Madrid. Hier daalde de criminaliteit vorig jaar met 23 procent. Nog altijd is dit meer dan het gemiddelde van Spanje waar de criminaliteit in 2020 daalde met 19,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Logisch gevolg van alarmtoestand in Spanje

De veiligheidsraad van de Madrileense regioregering wijt deze extreme daling aan de strenge maatregelen en beperkingen tijdens de coronapandemie en voornamelijk de staat van alarm. De bewegingsvrijheid van mensen was gedurende deze periode zeer minimaal. Niet alleen was de mobiliteit zeer beperkt maar werd ook het aantal samenkomsten sterk gereduceerd waardoor er veel minder mensen op straat waren. Bovendien was er veel politie op straat om alle maatregelen te controleren tijdens de staat van alarm.

Dit vind je misschien ook leuk