Balearen wil covid-paspoort ook gebruiken voor inkomende reizigers uit Spanje

door admin
Balearen wil covid-paspoort ook gebruiken voor inkomende reizigers uit Spanje

Met het tonen van het digitale paspoort zijn inkomende reizigers vrijgesteld van de test- en quarantaineplicht. Dit geldt ook voor inwoners van de Balearen die terugkeren van een vakantie op het Spaanse vasteland of in het buitenland.

Nog tot en met 31 juli zal de regio controles blijven uitvoeren op de vliegvelden en havens van alle eilanden. Reizigers die afkomstig zijn uit een Spaanse regio met een hogere covid-incidentie dan 60 per 100 duizend inwoners en geen covid-paspoort, vaccinatiecertificaat of negatief testresultaat van maximaal 48 uur oud bij zich hebben, moeten terplekke een coronatest ondergaan. Ook kan worden geopteerd voor een 10-daagse quarantaine. 

Uitzonderingen

De voorgenomen maatregel moet eerst nog worden goedgekeurd door het hooggerechtshof van de Balearen. De regio’s met een covid-incidentie lager dan 60 zijn op dit moment Valencia, Murcia, Extremadura, Cantabrië, Asturië en Galicië. Voor reizigers afkomstig uit deze gebieden geldt de controlemaatregel dus niet. Ook is de maatregel niet van toepassing op inwoners van de Balearen die minder dan 72 uur buiten de eigen regio hebben doorgebracht, ook niet als zij in een regio waren met een incidentie van 60 of meer. Zij hoeven alleen te verklaren symptoomvrij te zijn.  

Het regiobestuur heeft tot nu toe 14 miljoen euro geïnvesteerd in het uitvoeren van de controles op de vliegvelden en havens. Volgens een woordvoerder van de deelregering wordt getracht ondanks de toenemende drukte alle inkomende reizigers te controleren. 

Fysiek afhalen of online aanvragen

Sinds afgelopen maandag kunnen de digitale covid-paspoorten op alle eilanden van de Balearen worden afgehaald op een van de distributiepunten. Dat zijn er drie op Mallorca, twee op Menorca, één op Ibiza en nog één op Formentera. Sinds afgelopen donderdag kan het paspoort ook online worden aangevraagd via het eigen patiëntenportaal. Vanaf juli kan het certificaat met een app worden aangevraagd, waarna via diezelfde app een QR-code kan worden gedownload als bewijs van vaccinatie. 

Volgens de EU-richtlijn wordt het digitale covid-paspoort toegekend aan alle personen die in de zes maanden voorafgaand aan de reis covid-19 hebben gehad, aan personen die tenminste één dosis vaccin hebben gekregen, aan personen met een negatief PCR-testresultaat van maximaal 72 uur oud, of een negatief testresultaat van een antigeentest van maximaal 48 uur oud.

Dit vind je misschien ook leuk