Spanje derde land met meeste gebruikers criminele chat-app ANOM

door admin
Spanje derde land met meeste gebruikers criminele chat-app ANOM

In werkelijkheid was de app door de politie op de markt gebracht. Het is al een aantal jaar bekend dat criminelen graag gebruikmaken van zogeheten cryptotelefoons. Deze toestellen bevatten software om het dataverkeer te versleutelen waardoor er op een veilige manier onderling gecommuniceerd kan worden, vrij van politie-afluisterpraktijken. Toch is het de politie al een aantal keer gelukt een soortgelijke dienst te kraken.

In 2017 arresteerde de FBI de CEO van Phantom Secure, een destijds populaire cryptotelefoon. Hij werd veroordeeld tot 8 jaar celstraf en Phantom verdween van de markt. Tegelijkertijd rekruteerden de FBI en de Australische politie een informant die bezig was met de ontwikkeling van een nieuwe cryptodienst. 

Operatie ‘Trojan Shield’

In ruil voor strafvermindering en een bedrag van 180.000 dollar werkte de informant met de politiediensten samen. Ze brachten een nieuwe ‘onkraakbare’ cryptocommunicatiedienst op de markt: ANOM. De chat-app vulde daarmee het gat dat Phantom achterliet en gebruikte hetzelfde distributienetwerk. Criminelen dachten veilig berichten te versturen niet wetend dat de politie mee kon lezen. Volgens Interpol zijn tijdens deze operatie ‘Trojan Shield’ meer dan 27 miljoen berichten bemachtigd. De app werd op meer  dan 12.000 toestellen gebruikt door meer dan 300 criminele bendes, actief in ruim 100 landen.

Arrestaties in Spanje

De onderschepte berichten hebben ook tot arrestaties geleid in Spanje. De Guardia Civil kreeg toegang tot berichten die specifieke informatie bevatten over de verzending en distributie van 1616 kilo cocaïne uit Ecuador. De lading met een straatwaarde van 48 miljoen euro is op 29 april 2021 in de haven van Algeciras onderschept. Een drugsnetwerk werd opgerold en 28 verdachten werden gearresteerd. Ook de Spaanse Policía Nacional onderschepte een lading cocaïne in de haven van Algeciras. Dankzij de versleutelde berichten kwamen zij op 12 mei 8 kilo cocaïne op het spoor, verstopt in een container met ananassen. Er werden vijf verdachten gearresteerd.

Na Duitsland en Nederland werd de app het meest gebruikt in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk