Wat verandert er in de nieuwe Spaanse woningwet?

door admin
Wat verandert er in de nieuwe Spaanse woningwet?

Voor de voormalige Podemos-leider Pablo Iglesias was een betere woningwet het heetste hangijzer op het moment dat hij de nationale politiek verliet om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van Madrid. Iglesias wilde in de nieuwe wet een grens stellen aan de huurprijzen in de Spaanse steden, terwijl Sánchez de huurprijzen liever in de hand hield met het verstrekken van subsidies. 

‘Zonas tensionadas’

De huidige uitkomst is een middenweg, wat inhoudt dat Sánchez vasthoudt aan zijn oorspronkelijke plan, maar een uitzondering maakt voor de zogeheten ‘zonas tensionadas’. Dit zijn gebieden waar de huurprijzen in de afgelopen jaren continu bleven stijgen, waardoor de gemiddelde woonlast meer dan 30 procent van het gemiddelde inkomen is geworden. Zoals Iglesias dat in eerste instantie wilde, worden met de nieuwe wet in deze gebieden de huurprijzen bevroren. 

Angst voor zwarte huurmarkt

Over de details moet nog verder worden onderhandeld; onzeker is bijvoorbeeld of de huurprijzen al dan niet met de jaarlijkse prijsindexering mogen worden verhoogd. Een algemene bevriezing van de huurmarkt zien de socialisten niet zitten omdat zij bang zijn dat daarmee het aanbod afneemt en er een onderhandse huurmarkt wordt gecreëerd. Het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda wil, in lijn met de wens van de premier, de huurmarkt liever reguleren met het verstrekken van subsidies. 

In de nieuwe woningwet zal de definitie van wat wel en wat niet een ‘zona tensionada’ is cruciaal zijn. De toekenning van deze status valt onder de verantwoordelijkheid van een bilaterale overheidscommissie, in samenwerking met de betreffende autonome regio’s en gemeenten. De status wordt voor de duur van drie jaar aan een stedelijk gebied toegekend.

Catalaanse woningwet

In Catalonië is eind vorig jaar al een nieuwe woningwet van kracht gegaan waarin het bevriezen van de huurprijzen in 60 gemeenten van deze regio is vastgelegd. Eerder deze week werd bekend dat de centrale overheid een hoger beroep instelt tegen deze Catalaanse wet. De nieuwe nationale wet zal immers deels voorzien in de bevriezing van de huurprijzen. Om te voorkomen dat dit als een vijandig gebaar wordt ervaren, ziet de overheid af van de eis om de Catalaanse wet met onmiddellijke ingang ongeldig te verklaren. 

Dit vind je misschien ook leuk