Stranden bij Barcelona verdwijnen

door admin
Stranden bij Barcelona verdwijnen

De studie van AMB laat aan de hand van opeenvolgende luchtfoto’s zien hoe de kust bij Montgat, Badalona en Sant Adrià aan de noordkant van Barcelona sinds 2017 is geslonken. Een opeenvolging van stormen belemmert het natuurlijk herstel van de kust door de afzetting van sediment. Vooral door zuidelijke stormen erodeert het strand en juist die stormen kwamen de afgelopen jaren vaker voor. De kust kalft daardoor langzaam af en de voorzieningen op het strand, zoals trappen, vlonders en douches komen in gevaar.

Ook blijkt bijvoorbeeld de haven van Masnou invloed te hebben op de stromingsrichtingen langs de kust. Door de stroming rond de haven wordt het zand afgezet bij de havenmond en niet op het strand en erodeert het strand.

Maatregelen

Het rapport van AMB noemt enkele maatregelen voor het herstel en behoud van de stranden. De belangrijkste is om zand op te spuiten om het verlies aan zand te compenseren. Een andere is om overal langs de kust strekdammen aan te leggen en zo de lange kustlijn in segmenten te verdelen. De strekdammen breken de golven en beschermen stukken strand.

Ook kunnen langs de kust op de zeebodem een soort dijken van geotextiel worden aangebracht. Geotextiel is een doorlaatbaar materiaal dat vaak wordt gebruikt om de bodem te beschermen in de weg- en waterbouw. Het geotextiel schaadt het milieu niet en kan ook weer worden weggehaald. De dijken dempen de golfslag en beschermen zo de kust.

Op korte termijn gaat de regio Barcelona de zandafzettingen voor de havenmond van Masnou verplaatsen. Bij Montgat komen vijf strekdammen van elk 250 m lang en wordt 600.000 m3 zand op het strand aangebracht. In Badalona gaat de regio jaarlijks het strand aanvullen met zand en in Sant Adrià komt een nieuwe strekdam en spuiten ze 100.000 m3 zand op.

Dit vind je misschien ook leuk