Hartstilstand voetballer Eriksen legt probleem in Spanje bloot

door admin
Hartstilstand voetballer Eriksen legt probleem in Spanje bloot

De hartstilstand van Christian Eriksen tijdens de eerste EK-wedstrijd van Denemarken zorgde wereldwijd voor een vernieuwde aandacht voor eerste hulp bij een hartstilstand. Er werden zelfs reanimatiecursussen via Instagram gegeven. De Spaanse nieuwssite RTVE.es deed onderzoek naar deze doodsoorzaak in Spanje en keek op welke manier de overlevingskans kan worden vergoot.

Merendeel Spanjaarden met hartaanval sterft

In Spanje krijgen zo’n 52.000 mensen per jaar een hartstilstand waarvan ongeveer 30.000 mensen overlijden. Zoals ook bij Erikson het geval was, blijken defibrillatoren en het direct toepassen van een hartmassage doorslaggevend te zijn of iemand een hartstilstand overleeft.

In Spanje blijkt bovendien de plek waar iemand een hartstilstand krijgt, bepalend of deze persoon het overleeft of niet. In het ziekenhuis zijn er voldoende middelen en specialisten die kunnen helpen. Mensen die dit overkomt buiten het ziekenhuis, hebben slechts 5 tot 10 procent overlevingskans. De eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal en bepalen de overlevingskans van de persoon in kwestie.

Spanje heeft twee problemen

Spanje heeft volgens deskundigen echter op twee gebieden een probleem: Er is sprake van een aanzienlijk tekort aan defibrillatoren in openbare ruimtes. Bovendien zijn er onvoldoende mensen in Spanje met kennis van het toedienen van hartmassages. Volgens de Spaanse vereniging van cardiologie loopt Spanje op dit vlak behoorlijk achter op andere Europese landen. De oplossing ligt dan ook op beide vlakken; er moeten én meer defibrillatoren beschikbaar komen én er moeten meer mensen een EHBO- of reanimatiecursus volgen.  

De vereniging meldt dat 70 procent van de mensen die in Spanje een hartstilstand krijgt, dit in de nabijheid van vrienden of familie overkomt. Aangezien elke minuut telt, is het extreem belangrijk dat meer mensen weten hoe ze de eerste hulp kunnen bieden.

Waarom zijn er onvoldoende defibrillatoren in Spanje?

Defibrillatoren zijn niet extreem duur in aanschaf en zeker in appartementsgebouwen of woonwijken zouden de kosten kunnen worden gedeeld. Volgens vastgoedbeheerders is het probleem dat nationale wetgeving op dit vlak ontbreekt. Elke autonome regio hanteert eigen regels omtrent de aanwezigheid en vooral het gebruik van deze apparaten.

Ook zouden sommige regiobesturen angstig zijn voor juridische claims wanneer na het gebruik van een defibrillator het herstel van een hartstilstand niet voldoende is of zelfs mislukt. Een laagdrempelige regelgeving voor heel Spanje op dit gebied zou zeker kunnen helpen volgens de vereniging van cardiologie.

Aandacht voor eerste hulp op Spaanse scholen

Een andere manier om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp is dat dit thema één keer per jaar op school wordt besproken. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert middels het programma ‘Kids save lives’ dat kinderen tussen de 10 en 12 jaar elk jaar een training van zo’n 2 uur zouden moeten krijgen om verschil te kunnen maken.

De Spaanse vereniging voor cardiologie komt, op verzoek van directeuren, naar school om een workshop over ‘eerste hulp’ te geven aan kinderen. Een woordvoerder van de vereniging meldt echter dat het niet alleen op verzoek van de school zou moeten zijn, maar dat het landelijk verplicht zou moeten worden dat dit onderwerp op school worden behandeld.

Dit vind je misschien ook leuk