Galicië verwelkomt weer pelgrims op de Camino de Santiago

door admin
Galicië verwelkomt weer pelgrims op de Camino de Santiago

Sinds 1 januari liepen 11.200 pelgrims over het pad, waarvan ruim de helft pas in de eerste vijftien dagen van juni, zo blijkt uit cijfers verstrekt door het Galicische ministerie van Toerisme. Dit regelde onlangs de opening van de herbergen met de Vereniging van privé-hostels Agalber. De sector is ‘voorzichtig optimistisch’ gezien de toename van het aantal pelgrims, zegt de president van Agalber, Miguel Ángel Rodríguez. ‘We verwachten een progressief herstel en een belangrijke opleving van het aantal pelgrims voor dit tweede semester’, voegde hij toe.

Om die pelgrims tegemoet te komen, zijn op 15 juni al bijna de helft van de herbergen geopend, aangevuld met de accommodaties in het particuliere netwerk die al sinds maart open waren. ‘Maar het netwerk zal blijven groeien en gedurende dit Dubbel Heilig Jaar – de periode 2021-2022 – zullen er nog eens vijf worden geopend, dus deze Xacobeo zal eindigen met 78 openbare overnachtingslocaties’.

Toename vraag

Zowel de particuliere sector als de Galicische overheid bevestigen een toename van de vraag. ‘In de weekenden verdubbelt zelfs de komst van pelgrims’. Dit ligt ook in lijn met ‘normale’ jaren, waarin de maanden juni, juli, augustus en september’ de drukste zijn wat pelgrims betreft die de Camino de Santiago lopen.

In 2019 was meer dan de helft van alle pelgrims afkomstig uit het buitenland. Daarom houdt men er rekening mee dat het aantal pelgrims nog sterker toeneemt zodra de internationale mobiliteit zich herstelt.

Verschillende wegen naar Santiago

Fransen en Portugezen vormen op de verschillende wegen naar Santiago nu het grootste aandeel buitenlandse pelgrims. In Spanje komen meerdere routes samen. Dit jaar is de aankomst tot nu toe verdeeld: de Franse route concentreert de helft van de pelgrims, gevolgd door de Portugese route (23%), de Engelse route (7%), de primitieve route (6%), de Portugese route langs de kust (5%), de noordelijke route (4%), de Zilverroute (Vía de la Plata) (3%) en andere routes 2%.

Dit vind je misschien ook leuk