De zomer is begonnen, wat kunnen we ervan verwachten in Spanje?

door admin
De zomer is begonnen, wat kunnen we ervan verwachten in Spanje?

Op maandag begon de zomer om 05.32 uur op het vasteland van Spanje met de zonnewende. Deze zomer kent vier fasen van de volle maan. D eerste is aanstaande donderdag zichtbaar. De daaropvolgende, ongeveer 30 dagen later, zullen achtereenvolgens op 24 juli, 22 augustus en de laatste op 21 september de nachtelijke hemel verlichten.

De zomer duurt 93 dagen en 15 uur en eindigt op 22 september met het begin van de herfst. Maandag 21 juni is het ook de langste dag – de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang is het langst.

De zomer in Spanje zal een beetje heter zijn

De zomer zal in heel Spanje heet zijn, vooral in het zuiden van het schiereiland. Met betrekking tot de regenval wordt verwacht dat deze normaal zal verlopen. Rubén del Campo, woordvoerder van het Spaanse weerinstituut Aemet, legde vorige week uit dat het meest waarschijnlijke scenario is dat de gemiddelde zomertemperatuur minstens 0,5 graden boven de normale waarden ligt op het schiereiland en de Balearen. 

Deze voorspelling van veel hitte voor de komende drie maanden hangt samen met de trend van de zomer van 2020, die erg warm was, met temperaturen die voor het zesde achtereenvolgende jaar hoger dan normaal waren, volgens gegevens van Aemet. Negen van de tien warmste zomers sinds 1965 speelden zich af in de 21ste eeuw. 

Wat betreft de neerslag voor het zomerseizoen is het meest waarschijnlijke scenario dat het in bijna heel Spanje droog zal zijn en met iets minder neerslag dan normaal in het noordwesten van het schiereiland.

Zeer droge lente

Het voorjaar van 2021 (1 maart tot 31 mei 2021) had een warm karakter, met een gemiddelde temperatuur boven het vasteland van Spanje van 12,5 graden. Dat is 0,4 graden boven het gemiddelde voor dit seizoen; het is de 20e warmste lente sinds 1961 en de 12e warmste van de 21e eeuw.

De lente als geheel was erg droog in termen van neerslag, met een gemiddelde over het schiereiland Spanje van 114,5 liter per vierkante meter, dat is 67% van de normale waarde voor het voorjaar. “Het was de vierde droogste lente sinds de start van de serie in 1961 en de tweede in de 21e eeuw”, legt Del Campo uit. In Europa als geheel is het lenteseizoen echter geëindigd als het op drie na koudste seizoen sinds 1998.

Dit vind je misschien ook leuk