Catalaanse president gematigd positief over gratie separatistenleiders

door admin
Catalaanse president gematigd positief over gratie separatistenleiders

Sánchez presenteerde afgelopen maandag in Barcelona zijn besluit tot het verlenen van gratie. Bij deze bijeenkomst was geen enkel lid van de Catalaanse regering aanwezig. Dinsdag wordt in de Ministerraad definitief groen licht gegeven voor de invrijheidstelling van de veroordeelde Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders. 

Gratie betekent geen herstel van onrecht dat is aangedaan

Aragonès heeft in een reactie laten weten de gratie te zien als een eerste stap in de onderhandelingen tussen zijn regering en die van Spanje. Hij benadrukte daarbij dat het besluit van de premier echter niet genoeg is om het Catalaanse ‘politieke conflict’ op te lossen. De invrijheidstelling maakt in de ogen van het deelbestuur weliswaar een einde aan de schade die berokkend is aan de negen separatistenleiders, maar betekent geen herstel van het onrecht dat hen is aangedaan, noch van de schade die de Spaanse regering Catalonië heeft toegebracht. 

Amnestie voor alle veroordeelden

Terwijl Sánchez de gratie als een gebaar van verzoening brengt, betekent het besluit voor Aragonès niet meer dan ‘een correctie op een onrechtvaardig vonnis van het Spaanse hooggerechtshof’. “De strijd die geleverd is om de Catalaanse bevolking in vrijheid voor hun eigen toekomst te laten kiezen mag nooit als een delict worden veroordeeld”, zei de Catalaanse regeringsleider. 

Amnestie voor alle veroordeelden 

Catalonië wil meer dan deze handreiking van Sánchez, die de premier op een storm van kritiek kwam te staan. De separatisten willen niet alleen gratie, maar eisen amnestie voor alle veroordeelden in de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd. Dat betekent dat de separatisten niet alleen worden vrijgelaten, maar dat alle vonnissen die tegen hen zijn uitgesproken ongedaan worden gemaakt. Voor de Catalaanse regering is deze amnestie het eerste punt aan de onderhandelingstafel met de regering in Madrid.

Dit vind je misschien ook leuk