Nieuwe vastgoedzeepbel niet waarschijnlijk volgens Spanjaarden

door admin
Nieuwe vastgoedzeepbel niet waarschijnlijk volgens Spanjaarden

De huidige huurprijzen maken het voor huizenzoekers aantrekkelijk om in deze onzekere tijden geen hypotheek te nemen. Omdat daarmee de vraag op de koopmarkt daalt, wordt de kans op een nieuwe vastgoedzeepbel steeds kleiner. Deze doet zich namelijk voor als de vraag groter is dan het aanbod en de prijzen als gevolg daarvan in korte tijd de lucht in schieten. 

In een onderzoek van vastgoedplatform Fotocasa kenden respondenten in februari 2020 een waarde toe van 6,1 op een schaal van 10 voor de kans op een nieuwe vastgoedbubbel. Een jaar later was deze waarde gedaald naar 5,5. Het is voor het eerst in vijf jaar tijd dat de verwachte kans op een nieuwe vastgoedzeepbel in Spanje is gedaald. 

Liever huren in Barcelona en Madrid

Met name in de steden Barcelona en Madrid geven steeds meer inwoners de voorkeur aan huren boven het kopen van een woning. In Barcelona wordt bovendien verwacht dat steeds meer appartementen die nu nog bestemd zijn voor toeristen, beschikbaar komen op de huurmarkt voor permanente bewoning. 

De voorkeur voor het huren van een woning is niet voor alle leeftijdscategorieën gelijk. Naarmate de leeftijd stijgt, neemt ook het aantal mensen toe dat liever een eigen woning heeft. In de leeftijdscategorie 55 tot en met 75 jaar wordt op een schaal van 10 een eigen woning met een 7,9 gewaardeerd, terwijl respondenten tussen de 18 en 24 jaar dit met een 6,7 waarderen. Volgens het onderzoek van Fotocasa zijn Spanjaarden uit de oudere leeftijdscategorie vaker van mening dat de huur voor een woning weggegooid geld is, terwijl met een hypotheek het eigen bezit groeit. 

Woningen nu minder snel verkocht

In april dit jaar werd een derde van de aangeboden koopwoningen in Spanje binnen een maand verkocht. In februari 2020, voor aanvang van de pandemie, was dat nog voor 36 procent van de aangeboden koopwoningen het geval. Dat illustreert dat woningen nu over het algemeen langer te koop staan, al is dat niet overal in Spanje het geval. 

Waar worden woningen het snelst verkocht?

De grootste stijging van het aantal woningen die binnen een maand werden verkocht deed zich voor in Girona: in februari 2020 was dat 17 procent van het aanbod, in april 2021 was dat 40 procent. Na Girona volgen León (van 17 naar 33 procent), Huelva (van 22 naar 35 procent), Cordoba (van 16 naar 28 procent), Santa Cruz de Tenerife (van 22 naar 33 procent) en Lugo (van 7 naar 17 procent). 

In Madrid nam dit percentage juist af van 53 naar 43 procent. Ook in Valencia, Sevilla en Barcelona werden dit jaar aanzienlijk minder huizen binnen een maand verkocht vergeleken met februari vorig jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk