Zo kom je in Nederland en België aan Covid-certificaat voor reizen door Europa

door admin
Zo kom je in Nederland en België aan Covid-certificaat voor reizen door Europa

Residenten in Spanje konden als een van de eersten in Europa het Covid-certificaat aanvragen. Vanaf nu is dit ook mogelijk voor de mensen die in België en Nederland wonen.

Nederlanders gebruiken CoronaCheck-app voor vaccinatiebewijs

Hugo de Jonge van het Ministerie van Volksgezondheid in Nederland liet onlangs weten dat Nederlanders vanaf donderdag 24 juni het Digitaal Corona Certificaat (DCC) via de CoronaCheck-app kunnen downloaden.

Volgens de website nederlandwereldwijd.nl worden op 25 juni de reisadviezen binnen Europa bijgewerkt met de meest actuele informatie over het DCC. Officieel kan er vanaf 1 juli worden gereisd met het certificaat.

RIVM en GGD delen vaccinatiegegevens via app

Over het algemeen heeft iedereen van 13 jaar en ouder een DCC nodig. De vaccinaties, een negatieve testuitslag of het bewijs dat je bent hersteld van corona zijn allemaal te laden via de CoronaCheck-app. Dit wordt omgezet in een QR-code die in de app te vinden is en kan worden gescand.

Om te beginnen kan de CoronaCheck-app gratis worden gedownload. Via deze app was het al mogelijk om toegang te krijgen tot evenementen in Nederland. Vanaf 24 juni kunnen de vaccinatiegegevens van de GGD en het RIVM worden opgehaald nadat er is ingelogd met de DigiD.

Geprikt door huisarts of geen smartphone?

De mensen die het vaccin bij de huisarts hebben gekregen, en van wie de gegevens niet bekend zijn bij het RIVM, kunnen vanaf 1 juli contact opnemen met de arts bij wie ze zijn geprikt en ontvangen van hen de QR-code. Voor de mensen zonder smartphone kan op de website van CoronaCheck.nl een papieren versie van het DCC worden opgevraagd en geprint.

Hoe en vanaf wanneer geeft België vaccinatiebewijs uit?

Ook België geeft rechtsgeldige certificaten uit voor de vaccinaties die in België plaatsvonden en in de centrale vaccinatiedatabank werden geregistreerd. Een papieren versie van het certificaat kan worden gedownload op mijnburgerprofiel.be en op mijngezondheid.be en vervolgens worden geprint. De elektronische versie komt rechtstreeks op de smartphone via de CovidSafeBE-app. Om certificaten digitaal op te vragen is er een identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig middels een geactiveerde digitale sleutel.

Ook in België is het certificaat gratis en kan het via een van deze platforms worden geraadpleegd. Tussen de 3 en 7 werkdagen na vaccinatie wordt het vaccinatiebewijs beschikbaar gesteld. Vanaf 1 juli kan hiermee worden gereisd. België verwijst naar deze website om de reisadviezen per land te bekijken. Bekijk op deze website alle informatie over het vaccinatiecertificaat.

Dit vind je misschien ook leuk