Voetbalstadions in Spanje weer volledig open voor publiek

door admin
Voetbalstadions in Spanje weer volledig open voor publiek

Dat heeft minister Carolina Darias van Volksgezondheid laten weten. “Ik ben er zeker van dat dit besluit zeer goed zal worden ontvangen”, zei Darias. De aanpassing in de Ley de Nueva Normalidad (Wet voor het Nieuwe Normaal) betekent dat vanaf de start van het nieuwe seizoen in augustus de voetbal- en basketbalstadions voor het eerst sinds maart 2020 weer helemaal vol zullen zijn. 

Publiek mét mondkapje

Darias liet weten dat de autonome regio’s het laatste woord hebben over de toegestane publiekscapaciteit in de stadions. Tot nu toe lag die beslissing bij de Hoge Raad voor de Sport. 

Verder zei Darias dat in de openluchtstadions de mondkapjesplicht in principe van kracht blijft, tenzij er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. In dat geval mag de wedstrijd zonder gezichtsbedekking worden bijgewoond. In alle overdekte stadions, zoals die van de Liga ACB (de professionele basketbalcompetitie) blijft het dragen van een mondkapje, dus ook bij anderhalve meter afstand, verplicht. 

Het besluit in de buitengewone ministerraad van afgelopen donderdag is een vervolg op een verzoek van minister Rodríguez Uribes van Cultuur en Sport. Hij drong er afgelopen 12 mei op aan om de voetbal- en basketbalsupporters geleidelijk aan weer terug te laten keren naar de stadions. In een eerste reactie op dit verzoek werd al mondjesmaat publiek toegelaten in de stadions. Dat was echter meer een symbolisch gebaar dan dat er veel supporters gebaat bij waren. Alleen in de regio’s met een gunstig epidemiologisch verloop werd 30 procent van de capaciteit toegelaten. 

Zo konden in de afgelopen weken 15 duizend voetbalfans in stadion La Cartuja in Sevilla getuige zijn van de wedstrijden van het Spaanse nationale elftal in de groepsfase van het EK.

Dit vind je misschien ook leuk