Katholieke riten steeds minder belangrijk in Spanje

door admin
Katholieke riten steeds minder belangrijk in Spanje

In twintig jaar tijd is het percentage huwelijken dat in de kerk wordt gesloten gedaald van 76 naar nauwelijks 10 procent. In 2009 trouwden voor het eerst in Spanje meer mensen niet dan wel voor de kerk. In 2020 bezegelden per dag 26 echtparen hun huwelijk in een kerk, dat is het laagste aantal ooit. 

Katholiek huwelijk wordt zeldzaamheid

In 2008 was het percentage huwelijken al gedaald van 76 procent (in 2000) naar 45,5 procent en in 2015 zette de daling door naar 31,7 procent. Vorig jaar halveerde zelfs het aantal huwelijken ten opzichte van 2019, wat de snel afnemende populariteit van het katholieke huwelijk illustreert.

In het jaar 2000 trouwden nog 163 duizend Spaanse echtparen in de kerk, in 2020 waren dat er amper 10 duizend. Het aantal burgerlijke huwelijken daarentegen steeg van ruim 44 duizend in 1996 naar 129 duizend in 2019. 

Niet alleen de belangstelling voor het religieuze huwelijk neemt af, ook andere katholieke riten worden steeds minder populair zoals het dopen van pasgeboren kinderen of de eerste heilige communie. Zelfs het aantal begrafenissen neemt af omdat steeds meer mensen ervoor kiezen na hun dood gecremeerd te worden. 

Keuzevrijheid boven katholieke doctrine

Naast de afgenomen behoefte aan religieuze symboliek bij belangrijke levensgebeurtenissen, verzet de jongere generatie Spanjaarden zich ook tegen de katholieke doctrine rond de keuze van de huwelijkspartner, seksualiteit en samenwonen voor het huwelijk. Vrijwel niemand houdt zich nog aan deze kerkelijke voorschriften en jonge mensen willen niet door de kerk de les gelezen krijgen. 

Volgens socioloog Fernando Vidal moet de katholieke kerk zelf in actie komen om een verdere uittocht tegen te gaan. Ze moet zich bijvoorbeeld meer openstellen voor andere vormen samenleven dan alleen de traditionele en ook het samenwonen voor het huwelijk moet niet langer als een zonde worden beschouwd. Jonge mensen staan er niet op te wachten voor hun vrije keuzes door de kerk bestraft te worden.  

Regionale verschillen

Het percentage kerkelijke huwelijken is in Spanje niet overal gelijk. In Catalonië en Baskenland bijvoorbeeld ligt dit percentage tussen de 10 en 14 procent, terwijl dit in andere regio’s nog ver boven de 20 procent ligt. Ook binnen regio’s zelf zijn er verschillen. In Andalusië trouwen in de provincie Córdoba en Jaén respectievelijk 40 en 48 procent van de echtparen voor de kerk, terwijl dat in Málaga nog geen 20 procent is. Het minst vaak wordt voor een katholiek huwelijk gekozen in de provincies Barcelona en Gerona. 

Dit vind je misschien ook leuk