Spanje voert succesvolle campagne tegen frauderende bedrijven

door admin
Spanje voert succesvolle campagne tegen frauderende bedrijven

Eind februari 2021 waarschuwde de arbeidsinspectie diverse bedrijven in Spanje per brief omdat er gevallen waren ontdekt van werknemers die een vast dienstverband zouden moeten hebben terwijl zij nog steeds als tijdelijke kracht werken en worden betaald. Deze waarschuwing blijkt te werken want op 22 april blijkt dat al bijna 90.000 tijdelijke contracten zijn omgezet naar contracten voor onbepaalde tijd.

Niet alleen werknemer wordt benadeeld

“De arbeidsinspectie heeft geweldige resultaten bereikt met deze massale actie tegen Spaanse bedrijven,” zo meldt de bond van de arbeidsinspectie en de sociale zekerheid. “Het onterecht aan het lijntje houden van deze werknemers benadeelt niet alleen de werknemer zelf, aangezien deze minder betaald krijgt en hij geen pensioen en ziektewet opbouwt. Het vormt ook een aanslag op het sociale zekerheidsstelsel in het algemeen.”

Eerdere campagnes Spaanse arbeidsinspectie ook succesvol

In 2018 heeft de arbeidsinspectie een soortgelijke campagne gedaan waarna 61.445 contracten werden omgezet. Bij de laatste actie in 2019 werden 59.129 contracten voor onbepaalde tijd vergeven. De arbeidsinspectie is voor dit jaar nog niet klaar; de inspectie laat weten dat ze de komende maanden bijna 60.000 bedrijven, waar contractfraude is ontdekt bij iets meer dan 122.000 werknemers, zullen aanschrijven.

Grootste aantal frauduleuze contracten in Andalusië

Hoewel de campagne van 2021 nog niet voorbij is, ligt het slagingspercentage voor dit jaar rond de 70 procent. Dat houdt in dat 70 procent van alle twijfelachtige contracten die zijn ontdekt, is omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Het grootste aantal incorrecte contracten (30 procent) werd door de arbeidsinspectie ontdekt in de regio Andalusië.

Wetswijziging tegen frauderen met tijdelijke contracten

Tegelijk met deze grootschalige campagne, is de Spaanse regering samen met de sociale partners bezig met het wijzigen van de wet aangaande het verstrekken van tijdelijke en vaste contracten. Een van de zaken die momenteel wordt besproken is de maximale termijn van een tijdelijk contract. Beide entiteiten willen deze termijn vaststellen op maximaal één jaar.

Dit vind je misschien ook leuk