Ziekenhuisbezetting in Spanje afgelopen week tien procent gestegen

door admin
Ziekenhuisbezetting in Spanje afgelopen week tien procent gestegen

Met deze cijfers kan worden gesteld dat de vijfde epidemiologische golf nu ook de Spaanse ziekenhuizen heeft bereikt. In de afgelopen tien dagen bleef het aantal besmettingen onafgebroken toenemen. De incidentie onder de twintigers ligt nu op 640 per 100 duizend inwoners, dat is 191 meer dan afgelopen vrijdag. 

Ondanks dat de gevolgen van covid-19 voor jongeren over het algemeen minder groot zijn, steeg afgelopen maandag het aantal ziekenhuisopnames tot 2.723, dat zijn er 228 meer dan een week eerder. 644 covid-patiënten verblijven op een intensive care, dat zijn er 28 meer dan afgelopen maandag.

Onduidelijk is nog of het bij de nieuwe opnames voornamelijk om jongeren gaat, of om ouderen die via hen besmet zijn. Wel is duidelijk dat niet alleen onder de jongeren het aantal besmettingen toeneemt. Ondanks dat de meeste volwassenen zijn ingeënt, is er een percentage bij wie de immunologische respons niet of onvoldoende optreedt. Volgens onderzoek van het Instituto Carlos III voorkomt de vaccinatiecampagne niet 100, maar 88 procent van de ziekenhuisopnames. 

Zestigers nog steeds kwetsbaar

Bij de resterende 12 procent kwetsbare mensen moeten ook de niet volledig gevaccineerde zestigers worden opgeteld. Nog niet de helft van de mensen in deze leeftijdsgroep is volledig gevaccineerd. Dat komt omdat de meesten het AstraZeneca-vaccin kregen, en het daarna 10 tot 12 weken duurt voordat de tweede prik gezet kan worden.  

Over hoe deze vijfde golf zich verder zal ontwikkelen bestaat grote onzekerheid. Onbekend is nog wat een nieuwe epidemiologische golf doet met een bevolking die voor een aanzienlijk deel gevaccineerd is. Afgezien van de toename in ziekenhuisopnames, blijft de druk op de zorg vooralsnog beperkt. Nu wordt 2,26 procent van de ziekenhuisbedden in Spanje gebruikt voor covid-zorg, op de ic-afdelingen is dat 6,73 procent. Directeur Fernando Simón van het coronacrisiscentrum noemt deze percentages ‘acceptabel’ en ook de marges voor de overige intramurale zorg zijn nog ruim genoeg. 

Grote druk op eerstelijnszorg

De grootste zorg is nu de oplopende druk op de eerstelijnszorg en de onzekerheid over de komst van weer nieuwe virusvarianten. Volgens Simón hebben de regio’s nog voldoende mogelijkheden om opnieuw maatregelen te treffen. Het weer verplichtstellen van de mondkapjes ziet Simón niet gebeuren, omdat deze sowieso nog gedragen moeten worden in risicosituaties. 

Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Volksgezondheid zijn er tot nu toe in 2021 al meer besmettingsgevallen geregistreerd dan in heel 2020. Toen waren dat er tussen februari en eind december 1.928.265; dit jaar zijn er al 1.938.210 besmettingen geregistreerd. Daarbij moet wel worden bedacht dat in het begin van de pandemie veruit de meeste besmettingsgevallen niet zijn geregistreerd, dus dat het daadwerkelijke aantal besmettingen in 2020 naar alle waarschijnlijkheid hoger is dan in 2021. 

Dit vind je misschien ook leuk