Spanje opnieuw gekwalificeerd als ‘extreem risico’

door admin
Spanje opnieuw gekwalificeerd als ‘extreem risico’

De veel besmettelijkere deltavariant lijkt een van de voornaamste oorzaken te zijn van de exponentieel stijgende coronacijfers in Spanje. Vandaag registreerde Spanje de afgelopen twee weken gemiddeld meer dan 252 coronagevallen per 100.000 inwoners. Een grens waardoor de situatie in Spanje nu als ‘extreem risico’ wordt beschouwd.

Vijfde coronagolf Spanje overstijgt de vorige

Deskundigen melden ook dat de corona-incidentie, het aantal positieve gevallen per 100.000 inwoners, in minder dan twee weken tijd met 121 procent is gestegen. Ter vergelijking; tijdens de derde golf, die plaatsvond van januari tot maart 2021, steeg het aantal gevallen in de eerste 13 dagen met 38 procent.

Hoewel de cijfers van deze vijfde golf alle vorige records breken, lijkt deze golf het minst dodelijk te zijn van allemaal. En hoewel er mensen in het ziekenhuis belanden, is de druk op de zorg nog niet extreem te noemen. Dat is de voorzichtige conclusies die deskundigen de afgelopen twee weken hebben kunnen trekken.

Oorzaken achterblijven sterfgevallen in Spanje

Twee oorzaken zijn hiervoor aan te wijzen; het feit dat voornamelijk jongeren besmet worden en zij over het algemeen minder onderliggende ziektes hebben en vaak een betere weerstand hebben dan oudere doelgroepen. Bovendien is Spanje al verder gevorderd met vaccineren waardoor mensen misschien wel besmet raken, maar niet meer zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden of zelfs overlijden aan Covid-19.

Vooralsnog is dit ook terug te zien in de statistieken van de afgelopen twee weken. Hoewel er op het gebied van positief geteste gevallen een duidelijke piek te zien is, blijft deze uit in de landelijke grafieken van het aantal ziekenhuisopnames en de sterftecijfers. Desalniettemin hebben enkele Spaanse regio’s, waaronder Catalonië, aangegeven dat ze toch een stijging zien in het percentage IC-opnames. Wat hierbij opvalt is voornamelijk de jonge leeftijd (onder de 25 jaar) van patiënten.

Ondanks het feit dat de druk op de ziekenhuizen nog niet zo hoog is als voorheen, besloten enkele Spaanse regio’s al wel enkele versoepelingen terug te draaien of extra maatregelen op te leggen, zoals het beperken van het nachtleven.

Dit vind je misschien ook leuk