Deskundigen pleiten voor andere interpretatie stijgende coronacijfers Spanje

door admin
Deskundigen pleiten voor andere interpretatie stijgende coronacijfers Spanje

Niet alleen Spanje heeft momenteel te maken met snel stijgende coronacijfers, ook andere landen zien het aantal besmettingen snel toenemen. Elke week updaten landen en de Europese gezondheidsdienst ECDC de reisadviezen en de kleurcodes.

Nederland hanteert huidige kleurcodes Spanje

Nederland blijft vasthouden aan code oranje voor het vasteland van Spanje en geel voor de Spaanse eilanden. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de situatie op de Balearen en de Canarische eilanden goed in de gaten te houden of code geel verantwoord blijft.

Kleurcode Nederland en België ook van belang

Niet alleen het reisadvies voor Spanje is belangrijk. Ook de kleurcode die het ECDC aan Nederland en België geeft, bepaalt de reismogelijkheden. Minister De Jonge van Volksgezondheid in Nederland liet woensdagavond weten dat Nederland momenteel geel en groen kleurt, maar dat dit wellicht binnen een week kan veranderen naar rood. Dat betekent dat Nederlandse reizigers wellicht in quarantaine moeten wanneer zij aankomen in het land van bestemming.

Spanje vreest miljoenen annuleringen

Door al deze ontwikkelingen staat het toerisme opnieuw op het spel voor Spanje. Zo schreef de Spaanse krant El País op donderdagochtend. De vijfde coronagolf dreigt de komst van zo’n 17 miljoen buitenlandse toeristen voor deze zomer in de weg te staan.

Voorzitter José Luis Zoreda van Exceltur ziet momenteel al wel een vertraging in het aantal boekingen voor Spanje. “Er is op dit moment nog geen sprake van vele annuleringen maar zodra overheden met extra maatregelen komen, is dat slechts een kwestie van tijd.”

Deskundigen willen andere interpretatie coronacijfers

Hoewel het aantal besmettingen inderdaad in hoog tempo toeneemt, hoopt de toeristische sector dat overheden en de Europese gezondheidsdienst de cijfers in perspectief plaatsen. Er zijn inderdaad meer besmettingen maar het lage sterftecijfer en de lagere druk op de zorg – mede door vaccinatie – zorgen ervoor dat er wellicht meer mogelijk is op reisvlak dan vorige zomer.

Europese instanties hanteren de cumulatieve incidentie, het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen. Spanje passeerde woensdag de grens van 250 gevallen per 100.000 inwoners. Toch is dit volgens deskundigen en de toeristische sector niet eerlijk aangezien de besmettingen nu vooral onder jongeren plaatsvinden en de meest kwetsbare doelgroepen al zijn gevaccineerd. Volgens hen is een nieuwe interpretatie van de cijfers noodzakelijk voordat er beperkingen worden opgelegd die fataal kunnen zijn voor landen die leven van het toerisme.

Dit vind je misschien ook leuk