Unieke restanten 130 miljoen jaar oude dinosoort ontdekt in Castellón

door admin
Unieke restanten 130 miljoen jaar oude dinosoort ontdekt in Castellón

Veldwerk en laboratoriumwerk hebben aangetoond dat deze ‘nieuwe’ dinosaurus, een grote planteneter, tussen 6 en 8 meter lang en tot 1.000 kilo zwaar, nauw verwant is aan andere soortgelijke dinosaurussen die leefden in het huidige China en Niger.

Aan het jarenlange onderzoek, dat geleid wordt door van paleontoloog Andrés Santos-Cubedo, hebben wetenschappers van de Universiteit Jaime I (UJI) van Castellón en de Universiteit van Valencia meegewerkt. De resultaten zijn woensdag gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

Robuuste herbivoor

De nieuwe dinosaurus is herbivoor, groot en robuust, met tanden die lijken op die van een leguaan en heeft de naam ‘Portellsaurus sosbaynati’ gekregen. De wetenschappelijke naam combineert dus de naam van de vindplaats (Portell) met het Griekse woord ‘sauros’ (hagedis) om het geslacht te beschrijven; en de naam van de Spaanse geoloog Vicente Sos Baynat -de eerste wetenschapper die door de UJI de titel van Doctor Honoris Causa kreeg- om de soort te benoemen.

Kaak nog bijna compleet 

De onderzoekers van het project, dat in 2016 van start is gegaan, hebben de nieuwe dinosaurussoort beschreven na het vinden en bestuderen van de fossiele resten van een bijna complete rechterkaak. In het gebied rondom Portell zijn al eerder dinosaurusresten  gevonden en gecatalogiseerd. 

Paleontoloog Andrés Santos-Cubedo verklaarde dat het gevonden kaakbeen een ‘unieke’ combinatie van eigenschappen heeft en benadrukte dat er nergens anders ter wereld soortgelijk materiaal te vinden is. Hij verklaarde dat deze nieuwe dinosaurussoort nauw verwant is aan de Chinese dinosaurus ‘Bolong’ en de Afrikaanse ‘Ouranosaurus’. 

Meer dan 250 fossiele resten

Santos-Cubedo gaf ook aan dat er op de vindplaats van het kaakbeen en in de omgeving daarvan, tot nu toe meer dan 250 fossiele resten van dinosaurussen zijn verzameld. Er vindt nog laboratoriumonderzoek plaats om te kijken of het gaat om resten van dezelfde soort. In het gebied zijn, net als in Aragon en Catalonië, meer niet-avische dino’s (soorten die het midden houden tussen de meest klassieke dinosaurussen en vogels) beschreven.

De onderzoeker legde uit dat andere dinosaurussen die samen met de ‘Portellsaurus sosbaynati’ zouden kunnen hebben geleefd, bepaalde vogelachtigen en krokodilachtigen zijn en dat ook vistanden en de resten van verscheidene ongewervelde dieren zijn gevonden.

Meer opgravingen nodig

Santos-Cubedo wees erop dat er in Spanje ‘slechts’ 25 soorten dinosaurussen zijn die voor het eerst voor de wetenschap zijn beschreven aan de hand van de fossielen die zijn teruggevonden. De nu gevonden overblijfselen komen overeen met de oudste soort dinosaurus in de provincie Castellón die er ongeveer 130 miljoen jaar geleden leefde.

Om meer opgravingen te kunnen doen en om al het materiaal dat de paleontologen in het gebied hebben gevonden te kunnen prepareren en bestuderen, zijn meer middelen nodig. 

De wetenschapper benadrukte ook dat de vindplaatsen nog niet ‘diep’ zijn uitgegraven en dat er al andere fossielen zijn ontdekt die nog uit de grond moeten worden gehaald. Ook deze fossielen kunnen onthullen dat het gaat om nieuwe soorten die nog onbekend zijn bij wetenschappers.

Dit vind je misschien ook leuk