Spanje wil afrekenen met zombie-auto’s

door admin
Spanje wil afrekenen met zombie-auto’s

Zowel de Guardia Civil als het DGT houden zich al jaren bezig met het opsporen van zogenaamde zombie-auto’s. Het gaat om ongeveer 400.000 auto’s die al vijf jaar of langer niet meer ingeschreven staan waardoor het lijkt alsof ze niet meer bestaan. Het opsporen hiervan is nodig omdat iedere eigenaar wegenbelasting en verzekeringspremie moet betalen wanneer ze een auto gebruiken, zo schrijft de Spaanse nieuwssite El Español op donderdag.

Zombie-auto’s vaak betrokken bij verkeersongelukken

Feit is echter dat er nog altijd mensen in onverzekerde auto’s rondrijden en dat deze auto’s bij ongeveer 300.000 verkeersongevallen per jaar zijn betrokken. Wanneer de politie erachter komt dat een auto onverzekerd rondrijdt dan kan de eigenaar een boete tot 3.500 euro verwachten. Zombie-auto’s worden veelal aangetroffen in toeristische gebieden of bij vakantiehuizen. De Spaanse regio’s waar sprake is van de meeste zombie-auto’s zijn de Canarische eilanden, de Balearen en Catalonië.

DGT gaat bepaalde auto’s automatisch uitschrijven in Spanje

Het Spaanse verkeersbureau DGT besluit op geheel eigen wijze af te rekenen met deze auto’s: Het DGT zal in de loop van dit jaar starten met het ambtshalve uitschrijven van auto’s van 10 jaar en ouder wanneer ze niet zijn verzekerd of niet APK-gekeurd zijn. Eigenaren worden hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht en lopen dus het risico beboet te worden wanneer ze onverzekerd rond blijven rijden.

Maximaal 12 maanden tijdelijk uitschrijven auto in Spanje

Door een andere wijziging in het algemeen voertuigreglement is er vanaf 2022 sprake van een maximale periode waarin een voertuig tijdelijk uitgeschreven mag zijn. Diario de Sevilla schrijft op donderdag dat vanaf volgend jaar een voertuig maximaal 12 maanden mag worden uitgeschreven. Als deze periode is afgelopen dan wordt een voertuig automatisch weer ingeschreven en moet de eigenaar weer belasting gaan betalen. Wanneer dit niet gebeurt dan zal een eigenaar met boetes worden geconfronteerd.

Dit vind je misschien ook leuk