Meer dan 20 miljoen Spanjaarden volledig gevaccineerd

door admin
Meer dan 20 miljoen Spanjaarden volledig gevaccineerd

Spanje is momenteel op weg naar de helft van de bevolking die volledig gevaccineerd is. In concrete aantallen gaat het om 20.528.505 (43,3 procent) van de Spanjaarden die al beide prikken hebben ontvangen, en in het geval van Janssen de enige prik. 27.277.127 Spanjaarden (57,5 procent) heeft minstens een prik gehad en krijgt binnenkort de tweede.

Vaccinatie voornaamste bescherming tegen Covid-19

Het eerstvolgende doel waar de Spaanse regering naar streeft is dat er voor 19 juli 25 miljoen mensen volledig zijn gevaccineerd. Sinds het oplaaien van het virus onder jongeren, hebben veel regio’s in Spanje extra maatregelen genomen om het vaccinatietempo te versnellen.

Besmettingscijfers vooral hoog onder 30-minners

Op donderdag steeg het gemiddelde aantal positief geteste personen opnieuw: De afgelopen 14 dagen telt Spanje gemiddeld 278 coronagevallen per 100.000 inwoners. Dit aantal is met 26 punten gestegen ten opzichte van de dag ervoor.

Onder jongeren ligt dit aantal vele malen hoger: Van de jongeren tussen de 20 en 29 jaar zijn er 911 gevallen per 100.000 geteld, maar liefst 97 punten hoger dan woensdag. Deze groep wordt op de voet gevolgd door de 12 tot 19-jarigen met een gemiddelde incidentie van 798 gevallen per 100.000.

Hoe staat het met de druk op de ziekenhuizen in Spanje?

Een van de belangrijkere indicatoren van hoe ernstig de situatie is, is de bezetting binnen ziekenhuizen en op de intensive careafdelingen. Hoewel het aantal positief geteste personen explosief stijgt, blijven zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal sterfgevallen nog elke dag dalen.

De gemiddelde IC-bezetting van alle Spaanse ziekenhuizen bedraagt momenteel 2 procent. Ter vergelijking; tijdens de laatste coronapiek kwam dit uit boven de 30 procent. Een bezetting van meer dan 15 procent Covid-19-patiënten weerspiegelt een hoog risico. Momenteel zijn er drie Spaanse regio’s waar sprake is van een middelhoog risico: Catalonië (14,1 procent IC-bezetting), La Rioja (11,3 procent) en Madrid (10,4 procent).

Hoe ernstig zijn deze hoge besmettingscijfers?

Volgens deskundigen ligt de voornaamste oorzaak van de uitblijvende stijging van ziekenhuisopnames in het feit dat ruim 70 procent van de 40-plussers is gevaccineerd. Bovendien vinden de huidige besmettingen onder jongeren plaats. Jongeren waarvan slechts een klein deel is gevaccineerd en waarvan ook maar een klein percentage zulke ernstige symptomen vertoont dat ze naar het ziekenhuis moeten.

Inmiddels hebben enkele Spaanse regio’s al wel maatregelen genomen om verdere besmettingen te remmen. Lees in dit artikel welke maatregelen en beperkingen er momenteel van kracht zijn per autonome regio.

Dit vind je misschien ook leuk