Pandemie heeft enorme impact op leven en kansen Spaanse jongeren

door admin
Pandemie heeft enorme impact op leven en kansen Spaanse jongeren

Na de uitbraak van het coronavirus is dit beeld explosief gestegen. Voor de pandemie was ‘slechts’ 48,9% van de Spanjaarden ervan overtuigd dat jongeren slechter zouden leven dan hun ouders. Bovendien is het aantal mensen dat voorspelt dat hun toekomst zal verbeteren sterk gedaald: van 28,9% vóór het coronavirus tot 8,5% nu.

Tweederangsburgers

Uit de statistieken blijkt dat jongeren in Spanje met ongelijkheid en problemen worden geconfronteerd. 54,2% van de ondervraagden is zelfs van mening is dat jongeren worden beschouwd als ‘tweederangsburgers met slechtere posities en kansen dan hun ouders en oudere mensen’. Van deze 54,2% schrijft bijna de helft (47,4%) dit toe aan het ‘gebrek aan kansen op werk, stabiele en hoogwaardige banen’, terwijl 15,9% vindt dat ‘jongeren geen kansen krijgen’. Slechts een derde van de respondenten (32%) meent dat jongeren ‘eersteklas’ burgers zijn.

Grootste probleem voor jongeren

69,7% van de ondervraagden ziet de arbeidsmarkt als het grootste probleem dat jongeren ondervinden van de COVID-19-pandemie. Daarbij noemen zij negatieve aspecten zoals het gebrek aan banen, onzekerheid en lage lonen. In veel mindere mate wordt de toename van stress of pandemische vermoeidheid als gevolg van gezondheids- en economische problemen in hun persoonlijke omgeving (6,2%) genoemd.

Positie Spaanse jongeren 

De meerderheid van de ondervraagden denkt dat jonge Spanjaarden het moeilijker hebben dan jongeren in vergelijkbare landen. 58,4% van de ondervraagden is van mening dat de economische en sociale situatie van jonge Spanjaarden slechter is, terwijl 30,9% denkt dat het ‘nagenoeg gelijk’ is. Slechts 1,7% ziet een betere situatie voor jonge Spanjaarden.

Rol voor de overheid

82% is van mening dat de overheid ‘momenteel niet genoeg doet om jongeren te ondersteunen en te helpen’. Hiervan vindt 49,4% dat overheden ‘meer hulp moeten bieden bij het vinden van werk’ en 47,3% dat zij de ‘arbeidsomstandigheden en steun’ moeten verbeteren.

Over de houding van jongeren tijdens de pandemie, zegt 67% het weinig of niet eens te zijn met het feit dat ‘jongeren alleen maar aan drinken en feesten hebben gedacht’. 84,4% is positief over het feit dat de meerderheid van de jongeren ‘de antivirusprotocollen op scholen, hogescholen en universiteiten heeft gevolgd’.

Aanpak armoede

Zeven van de tien Spanjaarden zijn er voorstander van dat ‘de rijken meer belasting betalen, zodat de regering meer middelen heeft om de armoede dringend te bestrijden’.

Wat de aanpak van kinderarmoede betreft, vindt 96,9% van de Spanjaarden dat ‘de inzetbaarheid van de ouders gestimuleerd moet worden’, 95,5% zegt dat ‘extra onderwijssteun moet worden gegeven aan kinderen die dat nodig hebben’ en 94,1% wijst op de noodzaak om ‘meer voedselhulp te verstrekken aan gezinnen met weinig economische middelen’. De hoge prijs van huisvesting is voor 89,5% een zeer of vrij belangrijke oorzaak van armoede, en 45% is van mening dat de strijd tegen de armoede door de staat moet worden aanpakt.

Dit vind je misschien ook leuk