Kunnen we nog op vakantie vanuit Spanje met de stijgende incidentiecijfers?

door admin
Kunnen we nog op vakantie vanuit Spanje met de stijgende incidentiecijfers?

Waar kun je heen en met welke beperkende maatregelen krijg je te maken? De incidentie in Spanje blijft stijgen. Hiermee zijn de aantallen tijdens deze vijfde golf zelfs hoger dan tijdens de tweede golf. Dat maakt dat de meeste autonome regio’s in Spanje nu onder de noemer ‘extreem risico‘ vallen. 

De nieuwe golf van besmettingen begint ook zijn invloed te hebben op het Spaanse zorgsysteem. In het bijzonder in Catalonië maakt men zich zorgen. Hier zijn de gezondheidsklachten van 25 procent van alle patiënten op de IC-afdelingen gerelateerd aan corona. 

Andere regio’s leggen lokaal beperkingen op om de verspreiding van de Delta-variant onder controle te houden. Enkele EU-lidstaten hebben Spanje inmiddels als niet-veilig gebied voor toeristen bestempeld.

Als gevolg hiervan staat Spanje nu op hun rode lijst, wat betekent dat er meer beperkingen gelden voor mensen die vanuit Spanje die landen willen betreden.

De incidentiecijfers en beperkingen per gebied en per land veranderen voortdurend. Controleer daarom altijd de reisinformatie en -adviezen per land via de officiële bronnen van de betreffende ministeries van Buitenlandse Zaken voordat je een vakantie of reis boekt!

Verenigd Koninkrijk

Met ingang van 19 juli wijzigt het VK de status van de Balearen van groen naar amber. Dat betekent voor alle niet-volledig gevaccineerde reizigers dat zij bij aankomst in het VK in quarantaine moeten. 

Ben je echter resident in Spanje en wil je het VK bezoeken, dan kun je op de officiële website van de Britse regering de geactualiseerde richtlijnen inzien. 

Reis je van Spanje naar het VK (tenzij je Brits ingezetene bent) dan moet je een negatieve test kunnen overleggen, 10 dagen in quarantaine na aankomst op je verblijfplaats en daarna twee negatieve COVID-tests kunnen overleggen.

Voordat je naar Engeland reist moet je:

Een COVID-19 test afnemen

Een test aanvragen en betalen voor dat 2 en dag 8 – die afgenomen moeten worden na aankomst in Engeland. 

Een passagier locatie formulier invullen

Bij aankomst in Engeland moet je:

Tien dagen in quarantaine gaan op je verblijfplaats.

Op of na dag 2 en op of na dag 8 een COVID-test afnemen.

Kinderen van 4 jaar en jonger hoeven geen COVID-testen af te nemen. 

Je kunt je quarantaine eerder beëindigen als je betaalt voor een particuliere COVID-19 test via het Test to Release scheme.

NB: De voorwaarden kunnen anders zijn voor wie naar Schotland, Wales of Noord-Ierland reist. 

Frankrijk

Frankrijk waarschuwt met striktere maatregelen te komen binnenkort. 

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, Clément Beaune, adviseert Franse vakantiegangers ‘Spanje te mijden als vakantiebestemming’. Hij waarschuwde dat Frankrijk strengere maatregelen kan opleggen voor terugkeerders. 

De Franse autoriteiten hebben aangekondigd dat het land strenge maatregelen oplegt voor niet-gevaccineerde reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. 

Niet-gevaccineerde personen die vanuit Spanje naar Frankrijk reizen moeten een negatieve COVID-test laten zien die niet ouder is dan 24 uur. Volledig gevaccineerde personen kunnen gewoon naar Frankrijk reizen met het digitale EU-certificaat.

Italië

Mensen met het EUDCC (Digitale EU-Certificaat) op zak kunnen Italië binnenreizen zonder aanvullende maatregelen (tests of quarantaine).

Spanje is een lijst C land en daarom is toegang tot Italië vanuit Spanje toegestaan zonder de reden voor de reis te noemen. Specifieke en geactualiseerde regels voor elk land van herkomst zijn te vinden op ViaggiareSicuri en via Covid-19 – Viaggiatori (salute.gov.it.

Alle reizigers die niet óf een vaccinatiecertificaat of een herstelbewijs kunnen overleggen moeten een negatief COVID-testresultaat kunnen tonen van een test die is afgenomen binnen 48 uur voor aankomst in Italië. 

Geaccepteerde tests: moleculair (PCR) and antigeen.

Hiervan uitgezonderd zijn kinderen tot 6 jaar. 

Er gelden geen quarantainevereisten voor reizigers afkomstig uit EU-lidstaten en andere Schengenlanden. Zij moeten dan wel en negatieve COVID-test of een herstelbewijs kunnen laten zien bij aankomst. 

België

België heeft Spanje nu gerangschikt als een mix van rode en oranje zones afhankelijk van waar je verblijft. Deze zones zullen ongetwijfeld wijzigen als gevolg van de aantallen positieve tests die de komende dagen worden afgenomen. 

De zones op de rode lijst zijn;

Aragon, Catalonië, Cantabrië, La Rioja, Andalucië, Canarische Eilanden, Regio Valencian, Asturias, Baskenland, Navarra, regio Madrid, Castilla y León, Extremadura, Balearen en Murcia

Oranje zones zijn;

Galiciëa, Castilla-La Mancha, Melilla.

Alle reizigers moeten een ‘passenger locator form (PLF).

Het PLF houdt rekening met de laatste 14 dagen wat betreft het bepalen van of iemand in quarantaine moet en of en wanneer de betreffende zone verandert van kleur. 

Reis je vanuit en groene of oranje zone, dan hoef je niet getest te worden of in quarantaine. 

Reis je vanuit een rode zone in Spanje naar België en heb je een bewijs van dat je volledig gevaccineerd bent of een herstelbewijs, dan hoef je ook niet in quarantaine of een test af te nemen. 

Ben je niet gevaccineerd of heb je geen herstelbewijs, dan moet je een negatief testbewijs kunnen overleggen van maximaal 72 uur oud voor aankomst in België.

Testverplichting geldt niet voor kinderen tot 12 jaar. 

Denemarken

Op 10 juli heeft Denemarken striktere maatregelen ingevoerd voor mensen die aankomen vanuit de Spaanse regio’s Asturië, Baskenland, Navarra, Aragon, Madrid, Castilla y León, Extremadura, Balearen (ook Mallorca en Ibiza) en Murcia nadat deze regio’s van groen naar oranje veranderden.  

Niet gevaccineerde reizigers uit Spanje kunnen alleen naar Denemarken reizen om essentiële redenen. Deze reizigers moeten bij aankomst een negatief testresultaat kunnen overleggen via de digitale EU-coronapas en na aankomst in Denemarken nog een test afnemen. 

Sommige Spaanse regio’s zijn op de Deense lijst nog steeds ‘groen’, al wordt deze lijst de komende dagen weer geactualiseerd. Nu op groen staan:Galicië, Castilla-La Mancha, Ceuta, Melilla. Alle andere Spanse regio’s staan op geel. 

Reizigers uit gele Spaanse zones naar Denemarken moeten, tenzij in bezit van een Covid digital certificate, een negatief testresultaat kunnen overleggen. Die moet zijn afgenomen voor aankomst en vervolgens moet nog een test na aankomst in Denemarken worden afgenomen. 

Duitsland

Vanaf 11 juli moeten Spanjaarden en reizigers uit Spanje die naar Duitsland reizen een vaccinatiebewijs of herstelbewijs kunnen overleggen. Kan dat niet, dan volstaat een negatief testresultaat. Daarbij moeten mensen zich registreren op www.einreisanmeldung.de. 

Dit reisadvies is gebaseerd op de classificatie van Spanje door het Duitse Robert Koch Instituut als ‘eenvoudig risicogebied’.  

Noorwegen

Noorwegen heeft Spanje op de rode lijst van landen gezet waar het risico op corona als hoog wordt gecategoriseerd. Daarom kunnen reizigers uit Spanje alleen Noorwegen binnen als ze daartoe een essentiële reden hebben. Zij moeten dan wel een negatief testresultaat bij zich hebben en het Passenger Locator Form hebben ingevuld. Ook moet bij de grens bij aankomst een test worden afgenomen. Is deze positief dan moeten ze in quarantaine. 

Check altijd de laatste reisadviezen en -maatregelen op de officiële websites van de betreffende regeringen. 

Dit vind je misschien ook leuk