Vooralsnog geen mondkapjesplicht in buitenruimtes voor Balearen

door admin
Vooralsnog geen mondkapjesplicht in buitenruimtes voor Balearen

Het dragen van een maskertje is wel verplicht buiten wanneer de veilige afstand van 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd. De regering raadt nu aan om weer een mondkapje te dragen op straat. Ook als het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Dit in het licht van de toename van besmettingen door de nieuwe golf van coronavirus.

Ondanks dat de terugkeer van de mondkapjesplicht tot gisteren in de plannen van de regioregering stond, is uiteindelijk besloten deze toch niet opnieuw in te voeren. De regering wees er wel met klem op dat het masker op dit moment verplicht is als de vastgestelde veiligheidsafstand niet kan worden gehandhaafd. De regering heeft overlegd met de sociale partners, maar die waren het eens met het niet opnieuw verplicht stellen. 

De mondkapjesplicht in Spanje is op landelijk niveau al bijna een maand opgeheven in buitenruimtes, tenzij de 1,5 meter afstand niet gehouden kan worden. De epidemiologische situatie van de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera als gevolg van de toename van besmettingen met recordaantallen in de afgelopen weken heeft er echter toe geleid dat deze maatregel opnieuw moet worden besproken binnen de regering.

QR-codes voor toegang tot evenementen

Een andere kwestie die de minister ook voor de toekomst aan de orde stelde, was het verzoek aan de regering om de QR-codes van het covid-certificaat te mogen gebruiken voor toegang tot massale sport- of culturele evenementen. Dit zou betekenen dat men volledig gevaccineerd moet zijn of een negatieve test moet voorleggen om toegang tot evenementen zoals concerten of sportwedstrijden te krijgen. Het zal er in ieder geval van afhangen of de landelijke overheid het gebruik van de QR-code van het covid-certificaat toestaat. 

In de ochtend eiste de president van de regering, Francina Armengol, “bewustzijn” van de burgers van de eilanden in het licht van de toename van infecties. Ze herinnerde eraan dat je “heel voorzichtig moet zijn op drukke plaatsen”. Armengol wees er in verklaringen aan de media wel op dat de huidige situatie “niet vergelijkbaar is met de vorige coronagolf”. 

Volgens op maandag verstrekte gegevens zijn er op dit moment in de archipel in totaal 7.460 mensen met een actieve infectie die elk minstens met 5 andere personen in nauw contact zijn geweest, schrijft Diario de Mallorca op dinsdag. Dat betekent dat 37.300 eilandbewoners zichzelf tien dagen zouden moeten isoleren. Van alle afgenomen tests is 11,79 procent positief. Het aantal ziekenhuisopnames nam toe van 161 naar 180.

Dit vind je misschien ook leuk