Nederlands reisadvies voor Spanje gaat vanaf dinsdag op geel

door admin
Nederlands reisadvies voor Spanje gaat vanaf dinsdag op geel

Iedereen die vanuit Spanje terugreist naar Nederland heeft en vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs (zo mogelijk in de vorm van een Digitaal Corona Certificaat) nodig. Reizigers hoeven niet meer in thuisquarantaine. Daarnaast wijzen de autoriteiten op het feit dat de kleurwijziging niet betekent dat reizigers maatregelen als drukte (vooral in binnenruimtes) vermijden, afstand houden en luchtventilatie achter zich kunnen laten. Corona is niet weg. 

Een oranje reisadvies wordt alleen nog gegeven aan landen waar een zorgwekkende nieuwe variant van het virus is. 

Spaanse inreisvoorwaarden

De Spaanse inreisvoorwaarden veranderen door het nieuwe reisadvies NIET. Zolang Nederland hoogrisicogebied is voor Spanje, moeten reizigers een vaccinatie-, test- of herstelbewijs laten zien.

Nederlandse inreisvoorwaarden

Voor reizen van Spanje naar Nederland geldt nog steeds dat reizigers van 12 jaar en ouder naar Nederland kunnen reizen met één van de volgende documenten, aan te tonen via de internationale QR-code in de CoronaCheck-app:

• Een volledig vaccinatiebewijs, of;
• Een herstelbewijs van minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test, of;
• Een negatieve test. Dit mag een PCR-testuitslag (max. 72 uur tussen afname test en aankomst in Nederland, of een antigeen-sneltestuitslag (max. 48 uur tussen afname test en aankomst in Nederland) zijn.
Het is momenteel nog niet mogelijk om een Spaanse testuitslag te uploaden in de CoronaCheck-app. De negatieve testuitslag kan digitaal of op papier getoond worden. 
Bij terugkeer in Nederland hoeven reizigers niet in quarantaine. Wel krijgen reizigers vanuit Spanje die nog niet volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona het dringende advies om op dag twee en vijf na aankomst in Nederland een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen. Ook mensen die geen klachten hebben kunnen het virus bij zich dragen en anderen besmetten.
Einde aan knipperlichtvakanties

De lagere druk op de zorg door de vaccinaties maken een bijstelling van de reisregels mogelijk. Daarbij werden reiswereld en vakantiegangers gek van steeds weer veranderende kleuren op de Europese coronakaart. De zogenaamde knipperlichtvakanties zorgden voor veel verwarring. 

Vorige week kondigden drie grote touroperators aan de kleuren en reisadviezen links te laten liggen en gewoon door te vliegen op oranje bestemmingen. Dit waren Corendon, Prijsvrij en later ook Sunweb. Die ergerden zich flink aan het feit dat luchtvaartmaatschappijen wel doorvlogen op die bestemmingen, maar zij al hun reizen moesten annuleren of omboeken.

Bovendien was het erg tegenstrijdig dat iedereen met een digitaal corona-certificaat wel op reis kan, maar dat een rode of oranje kleur op de Europese corona-kaart reizen dringend werd afgeraden en soms verzekeringen geen dekking meer boden op reizen naar die landen. 

Wijziging testvereisten bij reizen naar Nederland vanaf 8 augustus

De wijzigingen hierboven zijn vandaag ingegan. Ook is aangekondigd dat p 8 augustus, de testvereisten veranderen bij reizen naar Nederland vanuit ‘geel’ gebied. Meer informatie over deze wijziging is hier te vinden.

Klik hier om de veelgestelde vragen (en antwoorden) aan de Ambassade over reizen te bekijken.

Dit vind je misschien ook leuk