Spanje gaat het covid-paspoort niet gebruiken voor toegang horeca

door admin
Spanje gaat het covid-paspoort niet gebruiken voor toegang horeca

Minister Darias van Volksgezondheid wees deze mogelijkheid van de hand omdat volgens haar “het covid-certificaat bedoeld is te gebruiken voor reizen naar en mobiliteit tussen de EU-lidstaten”. Frankrijk en Italië hebben er wel voor gekozen het Europese covid-certificaat te gebruiken om het besmettingsrisico in horeca of andere publieke binnenruimten te reduceren. 

Aanvankelijk had minister Reyes Maroto van Industrie, Commercie en Toerisme nog laten weten de mogelijkheid voor beperkte toegang met de autonome regio’s te zullen onderzoeken. Enkele uren daarna meldde minister Darias dat dit voorlopig niet aan de orde zal zijn.   

Meningen over selectieve toegang onder regio’s verdeeld

Lang niet alle regiobesturen in Spanje vonden de beperkte horecatoegang een goed idee. Alleen de Canarische Eilanden, Galicië en Andalusië hadden graag het covid-paspoort ingezet om besmette gasten buiten de deuren van openbare gelegenheden te houden. De regiobesturen van Valencia en Navarra waren uitgesproken tegen deze maatregel, die zij discriminerend noemden.  

Geen wettelijke toepasbaarheid

Het covid-paspoort werd door de EU goedgekeurd om reizen binnen de Eurozone te faciliteren. Het is een bewijs dat iemand gevaccineerd is, een recent negatief PCR-testresultaat heeft of hersteld is van covid-19. De EU heeft daarbij nadrukkelijk vermeld dat het covid-paspoort géén verplicht reisdocument is. Om het paspoort dan voor andere doeleinden wel verplicht te stellen, zou volgens de Spaanse regering twijfels oproepen over de wettelijke toepasbaarheid. 

Deze zomer 50 procent herstel verwacht van 2019

Minister Maroto houdt vast aan de voorspelling dat deze zomer de helft van het aantal toeristen uit recordjaar 2019 naar Spanje zal komen, en dat zij hier meer geld zullen uitgeven dan in voorgaande jaren. Wat het nationaal toerisme betreft, wordt zelfs 70 procent herstel verwacht vergeleken met 2019.

Volgende week publiceert de Spaanse overheid de cijfers van het aantal buitenlandse toeristen dat in juni naar Spanje kwam, de maand waarin er nog perimetrale afsluitingen waren en de grenzen pas in de laatste week weer opengingen. 

Wat de luchtvaartsector betreft, is volgens de Spaanse regering nu 73 procent van de activiteit uit 2019 al hersteld. Dat is mede het gevolg van de komst van Britse toeristen, de belangrijkste buitenlandse markt voor de toeristische sector. Eerder deze maand hief de Britse regering de verplichte quarantaine op voor inwoners die terugkomen uit Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk