Spaanse Hooggerechtshof vindt bagagebeleid van Ryanair oneerlijk

door admin
Spaanse Hooggerechtshof vindt bagagebeleid van Ryanair oneerlijk

Volgens de regels mocht de Ierse budgetmaatschappij bagage op een andere vlucht sturen dan de passagiers. In het geval van verloren bagage is dit wel acceptabel. Die bagage zou dan op een andere vlucht worden doorgestuurd om uiteindelijk bij de rechtmatige eigenaar uit te komen.

De regel in het bagagebeleid van Ryanair was echter generiek en vermeldde niet de specieke omstandigheden waarin het sturen van bagage met een andere vlucht dan de passagiers toegestaan zou kunnen zijn. Daarom stond het open voor breder, niet-gespecificeerd gebruik.

‘Misbruik’

Naast de uitspraak over de bagageklacht heeft de rechtbank nog een opmerking gemaakt over een andere clausule. Er was sprake van “misbruik” in Ryanair’s algemene voorwaarden. Deze clausule had betrekking op “toepasselijk recht en jurisdictie” en luidde als volgt:

“Behalve anders bepaald door het Verdrag of de toepasselijke wetgeving, worden uw vervoersovereenkomst met ons, deze vervoersvoorwaarden en onze regelgeving beheerst door en geïnterpreteerd in overeenstemming met de wetten van Ierland en elk geschil dat voortvloeit uit of in verband staat met met dit contract is onderworpen aan de jurisdictie van de Ierse rechtbanken.”

De rechtbank noemde deze voorwaarde “misbruik” omdat het “een aanzienlijke onbalans veroorzaakt tussen de rechten en plichten” van klanten en die van de luchtvaartmaatschappij. De rechtbank bleef zeggen dat deze clausule een mogelijke juridische actie of rechtsmiddel van de consument belemmert. Bovendien zou de consument, zoals in de voorwaarde geïmpliceerd, een eigen onderzoek moeten doen naar de inhoud van het Ierse recht.

Wet op het luchtvervoer van passagiers

De rechtbank stelt verder dat, volgens het EU-recht, het Spaanse recht van toepassing zou zijn indien de consument in Spanje zou wonen, met de herkomst of bestemming ook in het land. Het Hooggerechtshof stelt dat de Ryanair-clausule “onvolledig” is en de consument misleidt om te geloven dat alleen de Ierse wet van toepassing is op het contract. De clausule informeert hen niet dat er gegarandeerde bescherming is volgens de wetgeving op het gebied van passagiersvervoer.

Instapkaart uitprinten

Het Hof herbevestigde ook een eerdere uitspraak waarbij een andere clausule werd vernietigd, waaronder een vergoeding van 40 euro voor het opnieuw afdrukken van een instapkaart. Dit werd als onevenredig beschouwd.

Dit vind je misschien ook leuk