La Liga gaat van start met 40 procent stadionbezetting

door admin
La Liga gaat van start met 40 procent stadionbezetting

De Spaanse eredivisie La Liga gaat aanstaande 13 augustus van start met 40 procent van de maximale publiekscapaciteit. Supporters zijn verplicht een mondkapje te dragen en eten en drinken in de tribunes is verboden. Bij de toelating van de beperkte bezoekerscapaciteit krijgen seizoenkaarthouders en lokale supporters voorrang, om de mobiliteit tussen steden te beperken. 

30 procent in overdekte basketbalstadions

Op Baskenland na zijn alle autonome regio’s akkoord gegaan met de nieuwe afspraken over de bezetting van de stadions. Voor de overdekte stadions van de basketbalcompetitie ACB geldt geen 40, maar 30 procent van de maximale capaciteit. Ook hier is het dragen van een mondkapje verplicht en is eten en drinken (met uitzondering van zelf meegebracht water) verboden. Bovendien moet anderhalve meter afstand worden gehouden. Zowel binnen als buiten mag niet worden gerookt, dat geldt ook voor elektrische rookwaar. 

Regels gelden tot 5 september

De gemaakte afspraken zijn geldig tot en met 5 september, waarna de situatie opnieuw zal worden beoordeeld. Het ministerie van Volksgezondheid van Navarra heeft laten weten niet de overeengekomen 40, maar 33 procent van de capaciteit te zullen handhaven voor stadion El Sadar in Pamplona. Thuisclub van dit stadion Club Atlético Osasuna voegt zich achter het besluit van het regiobestuur. Hier zijn bovendien alleen seizoenkaarthouders welkom tijdens de wedstrijden, alle trainingen vinden zonder publiek plaats. 

Beperkte capaciteit als gevolg van vijfde golf

Eind juni werd in een extra ministerraad besloten dat de zeggenschap over de publiekscapaciteit in de stadions van de Liga en ACB weer bij de regiobesturen zou komen. Eerder was deze overgedragen aan de Hoge Sportraad, die afhankelijk van het epidemiologisch verloop per regio zou beslissen over de stadionregels.

Minister Darias besloot in juni weer terug te gaan naar ‘normaal’ en uniforme regels voor alle stadions in Spanje te hanteren. Op dat moment was de incidentie in Spanje nog rond de 90 (per 100 duizend inwoners). Toen deze daarna in korte tijd fors toenam, is in de Interterritoriale Raad alsnog besloten om bij aanvang van de eredivisie de nodige maatregelen ten nemen, zoals deze hierboven zijn beschreven. 

Dit vind je misschien ook leuk