Ministerie van Cultuur wil geen wolkenkrabber in haven van Málaga

door admin
Ministerie van Cultuur wil geen wolkenkrabber in haven van Málaga

Het definitieve besluit over de Torre del Puerto zal worden genomen in de Spaanse ministerraad. Volgens minister Iceta van Cultuur zou de komst van de wolkenkrabber een ‘plundering van het erfgoed van Málaga’ betekenen wegens de ‘vergaande invloed van het bouwwerk op het historische centrum van de stad’. In de jaren 80 kreeg het historische centrum van Málaga de monumentenstatus Bien de Interés Cultural (BIC).

Niet iedereen blij met beeldbepalend luxehotel 

Om de bouw van de Torre del Puerto tegen te houden, heeft de minister een rapport opgesteld met tegenargumenten. Als de ministerraad een besluit gaat nemen, zal dit rapport enkel leidend en niet bindend zijn. Als de wolkenkrabber er komt, wordt hierin een luxehotel gerealiseerd met 27 verdiepingen, gebouwd op het platform van de zeedijk Levante. Al sinds de aankondiging van het project in 2015 houden de bouwplannen de gemoederen bezig. Het gemeentebestuur en de havenautoriteiten zien de toren graag komen, maar onder de lokale bevolking zijn de meningen zeer verdeeld. 

Als de ministerraad groen licht geeft, zal de Torre del Puerto het hoogste bouwwerk aan de Costa del Sol zijn. Met het project is een investering van 200 miljoen euro gemoeid, afkomstig van de koninklijke familie van Qatar. De gemeente Málaga gaf direct al goedkeuring voor de bouw en de stedelijke aanpassingen die daarvoor nodig zijn. Zo moet de bebouwbare grond worden uitgebreid van het platform waarop de toren zal komen te staan.

Topproject of onomkeerbare imagoverandering?

Burgemeester Francisco de la Torre (PP) ziet de wolkenkrabber als de kroon op de transformatie die zijn stad Málaga in de afgelopend decennia heeft ondergaan. Recent nog liet de la Torre weten meer voor- dan nadelen te zien in de komst van het bouwwerk dat volgens hem geen enkele afbreuk doet aan de waarde van het historische centrum van de stad. Daar is het ministerie van Cultuur het dus duidelijk niet mee eens en voorziet een ‘onomkeerbare verandering van het imago van de stad, dat nu nog bepaald wordt door het historische centrum en de directe verbinding met de zee’. 

Als in de ministerraad besloten wordt de bouw af te blazen, moet een verder besluit worden uitgevochten in de rechtbank. Zowel de burgemeester van Málaga als de voorzitter van de havenautoriteiten hebben al aangegeven deze weg indien nodig te zullen bewandelen. De datum waarop de ministerraad een besluit gaat nemen over de Torre del Puerto is nog niet bekend. 

Dit vind je misschien ook leuk