Spanje haalt Afghaanse tolken weg na Taliban-dreiging

door admin
Spanje haalt Afghaanse tolken weg na Taliban-dreiging

Afghaanse tolken en hun gezinnen lopen in eigen land gevaar omdat zij door de Taliban worden gezien als landverraders omdat zij voor buitenlandse troepen hebben gewerkt. De Taliban hebben in de afgelopen twintig jaar veel tolken gedood en er wordt gevreesd dat het vertrek van buitenlandse militairen tot meer vergeldingsacties zal leiden.

Het gaat echter niet alleen om Afghaanse tolken die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt. Ook beveiligers, koks en chauffeurs werkten samen met buitenlandse militaire troepen en zijn vanwege deze samenwerking hun leven niet zeker in Afghanistan.

Spanje beschermt Afghaanse tolken en gezinnen tegen Taliban

Het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken legt momenteel de laatste hand aan diverse formaliteiten zodat de tolken en hun gezinnen zo snel mogelijk in veiligheid kunnen worden gebracht in Spanje. Zo schreef de Spaanse krant El Mundo eerder op woensdag. Om hoeveel tolken het precies gaat, werd niet bekendgemaakt.  

Taliban hebben overgroot deel Afghanistan veroverd

De Taliban hebben al 8 van de 34 provinciehoofdsteden veroverd en dreigen er nog meer in te nemen. 65 procent van het land is nu in handen van de Taliban, schrijft persbureau Reuters. De Verenigde Naties liet weten dat er de afgelopen maand meer dan duizend burgers bij gevechten om het leven zijn gekomen.

In een verklaring lieten de Taliban weten dat deze mensen niet hoeven te vrezen voor hun leven. Zonder specifieke toelichting, zijn de Taliban wel van mening dat deze mensen ‘een bepaalde mate van berouw’ zullen moeten tonen.

Dreiging begon bij terugtrekken buitenlandse troepen

De afgelopen tijd zijn veel westerse landen begonnen met het terugtrekken van hun troepen. De laatste Spaanse militairen die waren uitgezonden in Afghanistan werden in mei teruggehaald naar Spanje. Daarmee kwam na 19 jaar de langste missie, waaraan Spaanse strijdkrachten deel hadden genomen, tot een einde. Alle Amerikaanse troepen verlaten Afghanistan voor het eind van deze maand.

Niet alleen Spanje, ook VS en Nederland halen tolken weg

De Verenigde Staten werkt momenteel aan zo’n 20.000 visumaanvragen voor tolken en hun gezinnen die samen met Amerikaanse militairen hebben gewerkt. Dinsdagavond werd dit onderwerp besproken in het Nederlandse programma Op1 waar de Nederlandse regering werd verweten niet sneller te handelen. Inmiddels meldde ook de NOS dat er de komende dagen en weken tientallen tolken samen met hun gezinnen naar Nederland worden gehaald.

Dit vind je misschien ook leuk