Hittegolf in Spanje met temperaturen boven 40ºC

door admin
Hittegolf in Spanje met temperaturen boven 40ºC

De thermometer zal op sommige plaatsen meer dan 40 graden ºC aantikken.De zeer warme lucht die uit Noord-Afrika over het schiereiland en de Balearen wordt aangevoerd, leidt in combinatie met de sterke kracht van de zon tot een geleidelijke stijging van de temperaturen.

De maximum- en minimumtemperaturen zullen in een groot deel van het schiereiland en op de Balearen waarden bereiken die ver boven de normale waarden voor deze tijd van het jaar liggen. Aemet heeft een speciale hittegolfwaarschuwing uitgegeven. Alleen het Cantabrische gebied en een groot deel van Galicië zullen niet door de extreme warmte worden getroffen. 

Ruim 40ºC in delen van Spanje

Woensdag stegen de temperaturen in grote delen van het zuiden en midden van het schiereiland en in de Ebro-vallei en op de Balearen boven de 35ºC. In de vallei van de  Guadalquivir lag de temperatuur rond de 40ºC. Van donderdag tot en met zondag zullen de maximumtemperaturen op het hele schiereiland en de Balearen, met uitzondering van Galicië en Cantabrië, boven de 35 ºC liggen. In grote delen van het zuiden en midden van het schiereiland en in  de Ebro-vallei kan het zelfs boven de 40 ºC worden, en in andere kan de temperatuur zelfs oplopen tot 42-44 ºC. 

Warme nachten, kans op onweer 

Ook de nachten blijven warm, met temperaturen rond de 25ºC in het zuiden en midden van het schiereiland en in de Ebro-vallei. In de rest van de gebieden blijf het ’s nachts zo’n 20ºC. Deze hittegolf zal waarschijnlijk gepaard gaan met  stofdeeltjes en zand, als gevolg van de lange reis die de luchtmassa door de Saharawoestijn heeft afgelegd. Tot donderdag is er kans op onweersbuien in delen van het oosten van Spanje. Ze kunnen gepaard gaan met krachtige windstoten. 

Naar verwachting bereikt vrijdag de warme lucht uit Afrika ook de Canarische Eilanden, wat daar zal leiden tot een aanzienlijke temperatuurstijging en het begin van een hittegolf inluidt. Vanaf zondag of maandag zet naar verwachting vanuit het noordwesten van Spanje een daling van de temperaturen in, wat het einde van de hittegolf op het schiereiland en de Balearen kan betekenen.

Wil je weten hoe je de hittegolf het beste doorkomt? Lees het hier.

Dit vind je misschien ook leuk