Brand ten noorden van Valencia verwoest 500 hectare

door admin
Brand ten noorden van Valencia verwoest 500 hectare

De vlammen hebben eveneens de gemeentegrenzen van de naburige dorpen Almedíjar en Soneja bereikt, evenals een deel van het natuurpark Sierra de Espadán. Dit is bevestigd door de regiominister van Justitie, Gabriela Bravo, na een bezoek aan de geavanceerde commandopost van waaruit de bluswerkzaamheden worden gecoördineerd. Hieraan doen 350 brandweerlieden mee en 23 luchtmiddelen die toebehoren aan zowel de regionale regering van Valencia als de nationale UME.

De bewoners van Azuébara werden in de vroege ochtend van zondag geëvacueerd. Vanuit hun opvanglocaties in de buurgemeenten Soneja en Sot de Ferrer wordt de opmars van de vlammen met zorg gevolgd. Bravo heeft de brand zelf geclassificeerd als “de belangrijkste van de zomer” in de regio Valencia.

Voorkomen van brand in Sierra de Espadán

Het vuur is nog niet onder controle en de meeste inspanningen zijn gericht op het weren van de vlammen richting het noordwesten. Men wil voorkomen dat ze nog verder het natuurpark Sierra de Espadán binnendringen waar volop brandbaar materiaal ligt, zodat de gevolgen daarvan niet zijn te overzien. 

Vanuit de alarmdienst 112 acht men de uren midden op zondag als de belangrijkste om te bezien of de brand onder controle gekregen kan worden. Deze werd zaterdag veroorzakt door een ‘droge storm’, aldus minister Bravo. De Guardia Civil is echter een onderzoek gestart om andere oorzaken uit te sluiten.

Vanaf het moment dat alarm werd geslagen, stopten brandweercorpsen niet met aankomen. De meteorologische omstandigheden hielpen niet mee. In de nacht van zondag was het bloedheet in de regio met maxima tot 42 graden nog midden in de ochtend volgens Aemet. De sterke westenwind en lage luchtvochtigheid vormden samen een perfecte cocktail om de vlammen levend te houden.

Dit vind je misschien ook leuk